Előfizetői tartalom

Hatalmas adósság nyomja a vállunkat

Portfolio
Első számú megoldandó problémaként kell kezelnie a munkanélküliség kérdését a világ politikusainak, és olyan "okos" költségvetési politikát kell folytatniuk, ami miközben támogatja a munkahelyeket, biztonságosabb szintre viszi az adósságrátát is - áll a Nemzetközi Valutalap félévente megjelentő Fiscal Monitor című jelentésében. A megnövekedett kockázatokra is felhívják a figyelmet a költségvetési politika tervezése kapcsán, épp ezért úgy látják, hogy itt az idő, hogy a kormányok újra pénzügyi puffert képezzenek a központi büdzsékben. A magyar helyzet kapcsán egy ismert, de ettől még fontos problémára hívja fel az IMF a figyelmet: nemzetközi szinten is kiemelkedően nagy pénzügyi teher (finanszírozási igény) nyomja a vállunkat.

A Valutaalap kiadványának egyik táblázatából kitűnik, hogy Magyarország a legtöbb feltörekvő piaci és közepes jövedelmű ország között igen magas bruttó finanszírozási igénnyel működik. Az idei évben lejáró adósság és a költségvetési deficit a teljes GDP majdnem 24 százalékát teszik ki, míg mondjuk Lengyelországnál ez mindössze 10, illetve Romániában 9 százalék...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés