Előfizetői tartalom

Most elmondja az MNB, hogy miként látja a magyar inflációt

Hajnal Mihály
|
Az elmúlt hónapban számottevően mérséklődött a hazai infláció. A fogyasztói árak 0,5 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az árindex negatív tartományba süllyedése ugyan nem jelentett meglepetést, annak mértéke azonban már igen. Az éves ráta, mind az elemzői konszenzusnál, mind a jegybanki várakozásnál alacsonyabbnak bizonyult. Alábbi cikkünkben jegybanki szempontból értékeljük, milyen tényezők okozhatták a vártnál alacsonyabb szeptemberi inflációs adatot, valamint az európai adatokat is áttekintve röviden kitérünk ismételten felerősödő deflációs félelmek megalapozatlanságának okaira.

Mi okozta a szeptemberi inflációs meglepetést? A fogyasztóiár-index újbóli negatív tartományba süllyedése már hónapok óta nagy valószínűséggel prognosztizálható volt. Ennek oka, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és dohányáruk kiskereskedelmi árrésének emelése, 2013-ban főként az őszi hónapokban jelent meg az árindexben, ami az idei év, hasonló időszakában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés