Gazdaság

Internetadó: Vargáék támogatják a 700 forintos plafont

MTI
Portfolio
A kormány támogathatónak tartja azt a fideszes felvetést, hogy 700 forintban maximálják az adatforgalomra kiterjesztett távközlési adó felső mértékét - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a parlamentben.
A tárcavezető napirend előtti felszólalásában kijelentette: abban továbbra sincs változás, hogy ez a típusú adó nem az előfizetőket, hanem a távközlési szolgáltatókat terheli, amelyek közül a négy legnagyobb 2013-ban 75 milliárd forint nyereséget ért el.
  

A 75 milliárd forintos nyereség említése megint arra utal, hogy a kormány az "extraprofitra" fűzi fel az új adónem kivetésének szükségességét. És ahogyan eddig is, ezúttal is különadóval/válságadóval igyekszik orvosolni ezt a helyzetet. Érdekes ugyanakkor, hogy a miniszter ezúttal már "csak" egy egységes felső plafont említett, a 700 forintot (a korábbi, céges előfizetések esetében emlegetett 5000 forintos korlát nem jelent meg felszólalásában).

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a 6 nagy hazai távközlési szolgáltató az elmúlt években vegyesen teljesített, a Magyar Telekom és a Telenor tartósan nyereséges volt, míg a többiek jellemzően veszteségesek voltak. Tavaly a Magyar Telekomon és a Telenoron kívül az Invitel és a Digi is nyereséges volt. A Varga Mihály által említett közel 75 milliárd forintos profithoz azonban érdemes hozzátenni, hogy az nem csak az internetszolgáltatásokból származott.

Internetadó: Vargáék támogatják a 700 forintos plafont
Ahogyan arról beszámoltunk, a héten a Parlamentben is téma az internetadó, hiszen a képviselők a 2015-ös adócsomag tárgyalásába kezdenek. A telefonadó internetszolgáltatásra történő kiterjesztése a kedden benyújtott adótörvény-javaslatban szerepelt. Piaci becslések szerint akár 220 milliárd forintos bevétel is összejöhet az új adóból.

A Fidesz azonban nyomban jelezte (elsősorban a hatalmas ellenállást látva), hogy felső plafonnal vezetné be az internetadót. A tervek szerint ezt a módosító javaslatot hétfőn be is nyújtják:
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
mav ev vegi juttatas