Gazdaság

Internetadó: Vargáék támogatják a 700 forintos plafont

MTI, Portfolio
A kormány támogathatónak tartja azt a fideszes felvetést, hogy 700 forintban maximálják az adatforgalomra kiterjesztett távközlési adó felső mértékét - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a parlamentben.
A tárcavezető napirend előtti felszólalásában kijelentette: abban továbbra sincs változás, hogy ez a típusú adó nem az előfizetőket, hanem a távközlési szolgáltatókat terheli, amelyek közül a négy legnagyobb 2013-ban 75 milliárd forint nyereséget ért el.
  

A 75 milliárd forintos nyereség említése megint arra utal, hogy a kormány az "extraprofitra" fűzi fel az új adónem kivetésének szükségességét. És ahogyan eddig is, ezúttal is különadóval/válságadóval igyekszik orvosolni ezt a helyzetet. Érdekes ugyanakkor, hogy a miniszter ezúttal már "csak" egy egységes felső plafont említett, a 700 forintot (a korábbi, céges előfizetések esetében emlegetett 5000 forintos korlát nem jelent meg felszólalásában).

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a 6 nagy hazai távközlési szolgáltató az elmúlt években vegyesen teljesített, a Magyar Telekom és a Telenor tartósan nyereséges volt, míg a többiek jellemzően veszteségesek voltak. Tavaly a Magyar Telekomon és a Telenoron kívül az Invitel és a Digi is nyereséges volt. A Varga Mihály által említett közel 75 milliárd forintos profithoz azonban érdemes hozzátenni, hogy az nem csak az internetszolgáltatásokból származott.

Internetadó: Vargáék támogatják a 700 forintos plafont
Ahogyan arról beszámoltunk, a héten a Parlamentben is téma az internetadó, hiszen a képviselők a 2015-ös adócsomag tárgyalásába kezdenek. A telefonadó internetszolgáltatásra történő kiterjesztése a kedden benyújtott adótörvény-javaslatban szerepelt. Piaci becslések szerint akár 220 milliárd forintos bevétel is összejöhet az új adóból.

A Fidesz azonban nyomban jelezte (elsősorban a hatalmas ellenállást látva), hogy felső plafonnal vezetné be az internetadót. A tervek szerint ezt a módosító javaslatot hétfőn be is nyújtják:
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
máv0921