Gazdaság

Rogán bejelentette: így módosítják az internetadót (3.)

MTI
Portfolio
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfő délután be is nyújtotta módosító javaslatát az internetadóhoz. Ezek szerint - a telefonadóhoz hasonlóan - felső korlátot vezetnének be, a magánszemélyek esetében 700 forint, a vállalatok esetében 5000 forint lenne. Ezzel a Portfolio által korábban kalkulált 28 milliárd forintos várható bevétel is módosul, mégpedig felfelé.
Itt a módosító javaslat

Varga Mihály parlamenti felszólalása alapján úgy tűnt, hogy egységes, 700 forintos felső korlát jön az internetadó esetében. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfő délután beterjesztett javaslatában viszont már kétfajta korlát szerepel:
  • magánszemélyek esetében 700 forint/hó/előfizetés
  • nem magánszemély előfizető esetén 5000 Ft/hó/előfizetés
A kétoldalas módosító javaslat a távközlési adóról szóló törvényt úgy módosítja, hogy az adó alanya a szolgáltató és az adót az adó alanya fizeti meg.
  

Ez a kitétel még nem feltétlenül akadályozza meg a szolgáltatókat abban, hogy áremelést érvényesítsenek az új sarc következtében.Az indoklás szerint a módosítás célja "a beszédalapú telefonáláshoz hasonlóan egy adófizetési felső korlát bevezetése".
  

A módosító javaslat indoklása nem ad magyarázatot arra, hogy miért vezetnének be a sapkát az internetadóra. Emellett a felső korlát bevezetése nyilvánvalóan hatással van a költségvetés bevételeire, azonban a módosító javaslat semmilyen számítást nem mutat be arra vonatkozóan, hogy a felső korlátok bevezetése az eredeti elképzeléshez képest mekkora bevételkieséssel jár.Rogán be is jelentette

Az internetadót módosító javaslat benyújtásával egy időben Rogán Antal sajtótájékoztatót tartott, ahol a Fidesz frakcióvezetője bejelentette a módosítás részleteit.

Benyújtotta a Fidesz a parlamentnek azt a módosító indítványt, amelyben javasolják, hogy az adatforgalomra kivetett távközlési adó felső korlátja - hasonlóan a telefonadóhoz - magánszemélyeknél havi 700 forint, üzleti előfizetéseknél pedig havi 5 ezer forint legyen - közölte az előterjesztő Rogán Antal hétfőn Budapesten, újságírók előtt.

A Fidesz frakcióvezetője jelezte: az adótörvény-javaslathoz benyújtott indítványuk egyértelműen kimondja azt is, hogy az adó alanya a távközlési szolgáltató, nem pedig az előfizető. "Azt gondoljuk, hogy ezeket az adótételeket a távközlési szolgáltatók saját profitjuk terhére ki tudják fizetni" - hangsúlyozta.
  

Amennyiben a szolgáltatók nem tudják majd áthárítani az új sarcot a fogyasztókra, akkor a távközlési szektor teljes (nem csak internetszolgáltatásból származó) tavalyi 63 milliárd forintos adózott eredményének legalább 44%-át elvinné az újabb különadó.

Rogán bejelentette: így módosítják az internetadót (3.)
Egyúttal kérték a kormányt - folytatta Rogán Antal -, hogy a költségvetési törvényjavaslatban a távközlési adó kiterjesztéséből csak annyi bevétellel kalkuláljanak, amennyit a felső korlát lehetővé tesz.
  

A jogállami keretek között Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető fentebb kiemelt mondatát nem tudjuk értelmezni.Erre használnák fel

A politikus emellett elmondta: azt is javasolják a kabinetnek, hogy a távközlési adó adatforgalomra kivetett részéből származó bevételeket a jelentős részben európai uniós forrásból megvalósuló, a szélessávú internet kiterjesztésére irányuló program önrészeként használják fel.

Kérdésre hozzátette, "teljes egészében kacsa" az a hír, hogy a rendvédelmi dolgozók fizetésemelésére menne az internetadóból származó bevétel.

Rogán Antal tájékoztatása szerint az adótörvény-javaslatról november 18-án dönthet az Országgyűlés.

Mennyi folyhat be?

A 700 forintos egységes felső korlát bevezetése esetén a Portfolio korábbi kalkulációi szerint 28,1 milliárd forintnyi bevétel folyhat be az internetadóból. A most beterjesztett, két különböző felső korlát átírja ezt a számot. Azt azonban nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyivel lesz magasabb a 28,1 milliárd forintra becsült bevételnél a tényleges összeg, mivel az internet-előfizetők magánszemélyek és vállalatok közötti megoszlását nem ismerjük. Könnyen elképzelhető, hogy több tízmilliárd forintról van szó.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
élelmiszer étel getty