Előfizetői tartalom

Tényleg célszerű emelni a közfoglalkoztatást?

Balatoni András, MNB
Czomba Sándor a szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a napokban kijelentette, hogy a közmunkások létszámát további 50 ezer fővel emelni szeretné a kormányzat. Az eszköz megítélése szakértői körökben nem egyértelmű, a részletes mikrogazdasági elemzés még várat magára. Balatoni András, az ING Bank Magyarországi Fióktelepének vezető makrogazdasági elemzője szerint a gazdasági ciklus jelenlegi szakaszában a közfoglalkoztatás kiterjesztése kontraproduktív intézkedés, feleslegesen torzítja a piaci allokációt, emellett pedig jelentős költségvonzata van.

A most bejelentett létszámnöveléssel a kibővített keret elérné a 250 ezer főt, ezzel sosem látott szintre emelkedne a közmunkaprogramban részt vevők száma. Ebben a cikkben csupán egyetlen dimenzió mentén szeretném megvizsgálni a címben feltett kérdést, ez pedig az, hogy a makrogazdasági ciklus szempontjából milyen lehet egy mesterséges, nem piaci foglalkoztatás hatása...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái