Gazdaság

Beismerte a NAV-elnök: kitiltották az USA-ból (3.)

Portfolio
Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. Azt is elárulta, hogy ismeri a többi NAV-os kitiltott nevét, és, hogy elmondta a kormány egy illetékesének, így tehát a kormány tudott a NAV-elnök kitiltásáról. Az interjúból az is kiolvasható volt, hogy nem merült fel benne a lemondás gondolata, az eljárást pedig aljasnak nevezte és rágalomözönt emlegetett. Ezért a NAV és a saját maga nevében "megindítja a rájuk szórt rágalmak miatt a szükséges polgári és büntetőeljárásokat".

Az, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány tudott a NAV elnökének kitiltásáról, szerintünk súlyos kérdéseket vet fel a kormányra nézve az elmúlt hetek kormányzati nyilatkozatainak fényében.
NAV-osok a listán

A napilap első kérdése már arra vonatkozott a NAV elnökéhez, hogy "azok közé tartozik-e, akiknek az Egyesült Államokba való beutazását az amerikai nagykövetség nemkívánatosnak minősítette". Vida Ildikó erre igennel felelt.

Így történt - Ön azok közé tartozik, akiknek az Egyesült Államokba való beutazását az amerikai nagykövetség nemkívánatosnak minősítette? - Igen. - Egyedüliként a NAV vezetői közül, vagy több kollégájával együtt? - Többen vagyunk. Forrás: mno

Arra a kérdésre, hogy a listán szereplő többi NAV-os pontosan kicsoda, Vida úgy fogalmazott, hogy a többieket nem szeretné megnevezni. "Én vagyok a NAV elnöke, s ha egy ilyen aljas támadás ér minket, akkor az én feladatom, hogy megvédjem a munkatársaimat és persze magamat is" - tette hozzá az adóhatóság feje, aki azt is elárulta, hogy megmondták neki a többi kitiltott személy nevét.

Az interjúban arról is beszélt, hogy mikor értesült a kitiltásáról. "A szabadságom előtt néhány nappal kaptam meg az amerikai nagykövetség értesítését, tehát később, mint ahogy az első hírek a médiában megjelentek" - árulta el.Miért csak most állt elő?

Az interjúban elismerte, hogy szerencsésebb lett volna hamarabb kiállnia a nyilvánosság elé. Amiért ezt nem tette az az, hogy "az aljas támadás megrendítette és napokig fel sem tudta fogni, mi történik vele". "Egyszerűen most jutottam el idáig" - tette hozzá

Egy másik válaszában azt hangoztatta, hogy mélyen megrázta az eljárás, amit példátlannak tart és megrázta "a minden tényállítást és bizonyítékot nélkülöző rágalomözön".

Miért tiltották ki?

Számára érthetetlen, hogy miért történt vele ez. "Az én lelkiismeretem tiszta, és abban is biztos vagyok, hogy a munkatársaim, akik évtizedek óta ott dolgoznak, szintén mindig a legjobb tudásuk szerint és tisztességesen jártak el" - fogalmazott Vida, aki nem tudja az okokat.

Egyik válaszából kiderült, hogy az Egyesült Államok levélben értesítette őt a kitiltásról. "Pár sorban az írták, hogy a belépésem az Egyesült Államokba nemkívánatosnak minősül. Egy elnöki nyilatkozatra hivatkoztak, amelyikben van egy passzus, miszerint felfüggeszthetik a belépési jogát annak, aki korrupcióban érintett, vagy abból hasznot húz" - részletezte. Azt is hozzáfűzte, hogy az USA sem ügyet, sem tárgyat, sem semmit nem nevezett meg, "hogy bizonyítékról már ne is beszéljek".

A kormány tudott róla

Vida Ildikó az interjúban furcsállta André Goodfriend ügyvivő elmúlt hetekben tett nyilatkozatait.Arra a kérdésre, hogy "amikor a levelet elolvasta, az abban foglaltakat jelezte a kormánynak" úgy válaszolt, hogy "igen, egy illetékesnek jeleztem". Azt azonban nem árulta el, hogy konkrétan kinek. Hangsúlyozta: "a lényeg, hogy a kormány tudott az ügyről".

Az újabb kérdésre, hogy elmondhatná a nevet, aki tudott a kitiltásáról, Vida úgy válaszolt: "nem szeretném ebbe az irányba elvinni az ügyet, mondom, a kormány tudott arról, hogy mi történt".

A magyar kormány illetékese erre azt mondta az adóhatóság elnökének, hogy "bármilyen megfoghatatlan és homályos a vád, ki kell állni, és el kell mondani az igazat, mert a hazugság és a korrupció ikertestvérek, és ahol az egyik bekopog, ott tudnivaló, hogy hamarosan megjelenik a másik is".

Lemond?

Arra a kérdésre, hogy foglalkozott-e a lemondás gondolatával, visszakérdezett: "miért kellett volna, hogy foglalkozzak?"

"Ha felállnék, azzal beismerném a vádakat. Márpedig, és ez itt a lényeg, amit kerülgetünk, hogy semmit, érti?, semmit nem követtem el, semmilyen korrupciós ügynek nem voltam és nem vagyok a részese, és tisztán állok bármilyen vizsgálat elé" - magyarázta.

Arra a felvetésre, hogy most nagyon könnyen le is válthatná a kormány, úgy reagált: "akkor sincs más választásom. Ki kell állnom, meg kell védenem a NAV-ot, a munkatársaimat és magamat is".

"Anyatigristípus vagyok, és két családom van, az egyik a szűkebb családom, a másik maga a NAV. A végsőkig küzdeni fogok az igazunkért, és soha nem adom fel. Egyszerűen nem tehetek mást. Valaki, valahol, valamiért, arctalanul és minden konkrétum nélkül rám sütötte a bélyeget, hogy korrupt gazember vagyok, és akkor én mostantól éljek együtt ezzel a bélyeggel, tűrjem a rágalmakat, a rám zuhogó mocskot, tűrjem, hogy szétcincálják a becsületemet, hogy belegázoljanak a magánéletembe? Hát nem. Nem" - részletezte.

Erre készül válaszul Vida Ildikó

Légből kapott vádnak nevezte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal asszisztálna az áfacsalásokhoz.

Elismerte, hogy a 900 milliárd forintos áfarés 2013-ban (a beszedhető és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbözet) nagyon sok, ebből is faragni kell. "Jogalkalmazók vagyunk, a normatív környezetet nem mi alakítjuk, persze, megtesszük a javaslatainkat, és kaptunk is az elmúlt években új jogi eszközöket, ilyen a fordított áfa, a preregisztrációs eljárás, a fokozott adóhatósági felügyelet, a kiutalási határidő meghosszabbítása, jövőre pedig bevezetjük az elektronikus árukövető rendszert" - sorolta Vida Ildikó, aki szerint a Bunge bejelentései kapcsán történt érdemleges intézkedés és ezeket komolyan vették. "Elindultak a nyomozások, büntetőeljárások kezdődtek, és letartóztatások is történtek. Mindezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter el is mondta a nyilvánosság előtt, amikor a Bunge neve felmerült" - mondta.Az étolajas áfacsalási ügy vonatkozásában elmondta: "ez nagyon súlyos ügy, amelyben mindenképpen gyors eredményeket kell felmutatnunk".

"Amit tenni tudok: felállítok a NAV-on belül egy külön vizsgálati csoportot, amelyik képletesen szólva mikroszkóppal fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat, másfelől pedig a NAV és a magam nevében megindítom a ránk szórt rágalmak miatt a szükséges polgári és büntetőeljárásokat" - válaszolta.

Arra a kérdésre, hogy most ez egy visszatámadás lesz-e Washington irányába, úgy felelt: "dehogy lövök, nem lövök sehová". Ígérete szerint az ügyet komolyan fogják venni. "A vizsgálati csoport munkáját személyesen én fogom felügyelni, és természetesen az összes jogszabály legszigorúbb betartásával és betartatásával fogjuk végezni ezt a feladatot is. Fel kell tárnunk, hogy valójában mi az amerikaiak problémája, miután hiába kérjük mi, hiába kéri a kormány, nem mondanak semmi konkrétumot" - vetítette előre.

"Nos, nem vagyok korrupt, és a kollégáim sem azok, ennyi az észrevételem" - zárta az interjút.
  

Vida Ildikó szerdai interjújával eldőlt egy fontos dolog a kitiltási botránnyal kapcsolatban: a kormány tudott arról, hogy a NAV elnöke rajta van a kitiltottak listáján. Pedig korábban a kormány illetékesei éppen ezzel ellentétes információkat hangoztattak (például itt, itt, itt és itt és itt).

Homályos ugyanakkor, hogy mennyire volt az üggyel tisztában a kormány. Az elmúlt hetek egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatai és a NAV-elnök mostani nyilatkozata alapján egyelőre nem világos, hogy kik és mikor tudták meg Vida Ildikó kitiltását.

És ezt a helyzetet a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye, valamint Kurucz Éva kormányszóvivő válaszai sem tisztázták, sőt:Egyedül Orbán Viktor miniszterelnök utalt arra egyszer, hogy tisztában van a nevekkel. Október 24-én nyilatkozta azt a kormányfő, hogy magánszemélyek és állami alkalmazásban állók vannak rajta a kitiltottak listáján, ami arra utalt, hogy tisztában volt a konkrét személyekkel.

Beismerte a NAV-elnök: kitiltották az USA-ból (3.)
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban 2013. március 26-án.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
parlament