Gazdaság

Kitiltási botrány: Orbán Viktor "az illetékes"?

Portfolio
Az elmúlt hetek kormányzati nyilatkozataiban, illetve Vida Ildikó NAV-elnök mai interjújában rejlő temérdek ellentmondás csak úgy oldható fel, ha Orbán Viktor "az illetékes". De ettől nem lesz kevesebb kérdés, sőt.
A "Ki mikor tudta meg?"-játékban egyre viccesebb és életszerűtlenebb állítások hangzanak el, de vegyük egy pillanatra komolyan őket! Eszerint (nagyjából) össze lehet rakni egy olyan sztorit, amiben egyetlen érintett sem égeti magát (olyan nagyon).

Az alábbiak szerint lehet összerakni a kormány sztoriját:

  • A Napi Gazdaság (előbb, mint ahogy Vida Ildikó megtudta volna) megírja, hogy az USA kitiltott néhány személyt - köztük adóhivatali vezetőket is. (október 16-17.)
  • A kormány részéről Szijjártó Péter, és Lázár János is leszögezi, hogy nem ismerik a kitiltottak személyét. Lázár szerint Varga Mihály és Orbán Viktor sem. (október 17.-20.)
  • Varga október 21-én kijelenti: "Vida Ildikóval olyan megállapodást kötöttem, hogy minden, a munkáját érintő, befolyásoló információt a rendelkezésemre bocsát, de a kitiltási ügyben még nem adott információt. Ebből nekem arra kell következtetnem, hogy Vidának nincs érintettsége". (október 21.)
  • Vida Ildikó NAV-elnök "később, mint ahogy az első hírek a médiában megjelentek" de "a szabadságom előtt néhány nappal" megtudja, hogy szerepel a listán, és egy illetékesnek jelzi. Mivel nyaralni 23-án ment el, ahhoz, hogy a fenti politikusi kijelentések álljanak, a levelet 21-én kellett kapnia. Illetékes amúgy nem sok van, logikusan Varga Mihály miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök adódik, tágabb összefüggésben Lázár és Szijjártó neve merülhetne még fel. (október 21.)
  • Igen sűrű nap volt ez az október 21.
  • Lázár másnap is megerősíti, hogy nem ismeri a kitiltottakat. (október 22.)
  • Orbán Viktor október 24-én úgy pontosítja a kormányzati kitiltottakról neki feltett kérdést, hogy "...ez nem esik egybe a valósággal. Is-is a válasz. Magánszemélyek és állami alkalmazásban állók." Ezzel közvetve elismerte, hogy ismeri a kitiltottak körét.
  • Október 27-én Rogán Antal tesz egy nyilatkozatot, melyben továbbra is arra utal, hogy nem ismeri a kitiltottak listáját.
  • Varga tegnap Vidától megtudja, amit az ország már két hete tudott. (november 4.)
Csak a fenti forgatókönyv mellett látszik (úgy ahogy) hihetőnek, hogy a kormányzati nyilatkozatokban mindenki igazat mondott. Ez esetben két kérdés merül fel:

1. Mennyire van rendjén, hogy Orbán Viktor a kormánya előtt is titokban tartja a NAV-elnök érintettségét?

2. Ha Varga a botrány első napjaiban jelezte, hogy elvárná Vidától, hogy közölje az esetleges érintettségét, akkor Vida miért nem tette ezt meg?
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár