Gazdaság

Mindent elsöpör a kitiltási botrány!

Portfolio
Egyszerre két, a kitiltási ügyhöz kapcsolódó fontos interjú is megjelent ma reggel, amelyek a három hete tartó botrányt még magasabb fokozatba kapcsolták. Vida Ildikó NAV-elnök ugyanis elismerte, hogy szerepel a beutazási tilalommal sújtottak listáján. Sőt azt is jelezte, hogy erről az értesítés kézhez vétele után szólt egy illetékesnek, így tehát hangsúlyozta, hogy a kormány tudott az ügyről, rácáfolva az eddigi összes kormányzati nyilatkozatra. Ezzel párhuzamosan André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője úgy fogalmazott, hogy bővült a hatfős lista, de további nevek nem hangzottak el csak az, hogy zavarja az Egyesült Államokat a következmények nélküliség a korrupciós ügyekben. Közben nem éppen udvarias gesztusként meghívták Goodfriendet a nemzetbiztonsági bizottság jövő heti ülésére, hogy álljon elő végre a bizonyítékokkal.

Felpörögtek az események, ezért összefoglaltunk mindent egy helyen, hogy követhető legyen a kitiltási ügy.
Vida borított

Alaposan felkavarta a csillapodni látszó kitiltási botrányt, hogy Vida Ildikó NAV-elnök ma reggel a kormányközeli Magyar Nemzetben megjelent interjúban elismerte: rajta van a hatfős listán. Emellett azt is elárulta, hogy a botrány kirobbanása utáni napokban kapott hivatalos értesítés után szólt egy kormányzati illetékesnek, igaz az illetékes nevét nem árulta el. Hangsúlyozta: "a lényeg, hogy a kormány tudott az ügyről". Azt is elmondta, hogy többen is vannak még rajta kívül az említett listán, de sem számot, sem neveket nem mondott. (Napközben a vs.hu saját értesülései alapján megnevezte az ügyben érintett további három NAV-ost. Ezzel pedig az eredetileg említett 6 személyből 5 személy neve már ismert.)

Az interjúból az is kiolvasható volt, hogy nem merült fel Vidában a lemondás gondolata, az eljárást pedig aljasnak nevezte és rágalomözönt emlegetett. Ezért a NAV és a saját maga nevében "megindítja a rájuk szórt rágalmak miatt a szükséges polgári és büntetőeljárásokat". Azt is mondta, hogy a NAV-on belül felállít a saját vezetése mellett egy külön vizsgálati csoportot, amelyik mikroszkóppal fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat.

Az NGM gyorsan reagált

Mivel a NAV felettes szerve a Nemzetgazdasági Minisztérium, így a reggeli lapinterjúval kerekedett veszélyre a tárca kora délelőtt rögtön ki is adott egy közleményt, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert csak az interjú megjelenése előtt tájékoztatták Vida érintettségéről. A minisztérium közleményében azonban nem említette meg, hogy pontosan mennyivel a megjelenés előtt közölte a fontos információt.

A reggeli interjú és a délelőtti NGM-közlemény után nem volt meglepő, hogy egy mai, más témában tartott kormányszóvivői tájékoztatón Kurucz Évát csak erről kérdezték a sajtó munkatársai. A szóvivő válaszul sorozatosan csak azt ismételgette, hogy közvetlenül az interjú megjelenése előtt tájékoztatta Vida Ildikó Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. Válaszában nem tért ki arra, hogy Vida Ildikó elsőként kit tájékoztatott az érintettségéről, vagyis, hogy konkrétan ki volt "az illetékes" személy.

Varga Mihályt is elérték

Szerda délelőtt Varga Mihály, NAV-ért felelős miniszter is megszólalt az ügyben, kiemelve, hogy Vida Ildikó őt csak kedden tájékoztatta. Megismételte azt a korábbi kormányzati álláspontot, hogy továbbra is várják az amerikaiaktól az azt alátámasztó hiteles információkat.

De akkor kicsoda az illetékes személy?

Mindezek alapján gyorsan összeszedtük, hogy ki mikor és mit mondott a kitiltási botrány ügyében. A korábbi nyilatkozatokban rejlő ellentmondás csak úgy oldható fel, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök az "illetékes", vagyis valószínűleg vele közölhette Vida Ildikó NAV-elnök azt, hogy kitiltották az Egyesült Államokból.

Közben zajlott a nemzetbiztonsági bizottság ülése

Mindezzel párhuzamosan ülésezett az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága és a kitiltási ügy is napirenden szerepelt. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, fideszes képviselő az ülésre tartva azt ecsetelte, hogy Vida Ildikótól azt kérik: nevezze meg azt a személyt a kormányból, akit tájékoztatott kitiltásáról.

Majd az ülés után Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét, André Goodfriendet is meghallgatná a bizottság az Egyesült Államok által elrendelt magyar állampolgárokat érintő beutazási tilalom ügyében (a jövő heti zárt ülésre hívták meg). Érvelése szerint az amerikai fél rendelkezik konkrét információkkal.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke pedig azt mondta, hogy meghívása ellenére Vida Ildikó, a NAV elnöke nem jelent meg a bizottság ülésén. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese (aki Vida Ildikó helyett jelent meg) a bizottsági ülésről távozva nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, annyit közölt: ő nincs rajta az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

Az amerikai szál

Vida Ildikó interjúja mellett fontos kijelentéseket tett André Goodfriend amerikai ügyvivő a Népszabadságnak nyilatkozva. Ezek szerint az eddigi hatról változott azon magyarok száma, akiknek megtiltotta az Egyesült Államok a beutazást, igaz nem azon ok miatt, mint az eddigi hírekben szereplő hat személy esetén.

Beszélt arról is, hogy a magyar kormánnyal már évek óta tárgyaltak a sajtóban is felmerült, visszaélés-szerű ügyekről. "Magyarország csak annyiban különbözik, hogy nem hallunk felelősségre vonásról, nem látjuk, hogy bíróság elé állítanák a vétkeseket. Elmaradnak a más országokban általában szokásos lépések, amikor konkrét ügyekre derül fény" - rótta fel az ügyvivő a magyar kormánynak.

Szavazz!

A kitiltási üggyel kapcsolatban szavazást is készítettünk, mert nagyon kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére.
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbánviktordonaldtusk