Gazdaság

Az EKB még tovább megy - Kétéves mélypontra vágták az eurót

Portfolio
Az Európai Központi Bank ma a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az eurózónás irányadó kamatokon. Erre nem is reagált a piac, csakhogy Mario Draghi beszédében igen hamar elhintette, hogy megbízták a jegybank szakmai stábját, hogy további eszközöket dolgozzanak ki. Ebből tehát leszögezhetjük: nemcsak a piac, maga az EKB is kevesli az eddigi intézkedéseit, és még tovább merészkedik a nem konvencionális eszközök harcterén. Szavaira kétéves mélypontjára zuhant az euró a dollárral szemben.

Máris vége a sajtótájékoztatónak

Valamivel a tervezett 1 órás időkeret előtt véget vetettek a sajtótájékoztatónak, noha kérdések még biztosan lettek volna. Az euró 1,242 körül stabilizálódott a dollárral szemben.


"Amikor a tények hittel találkoznak, semmi esélyük"

A Fitch szerint az EKB minimális hitelkockázatot vállal az ABS-vásárlásokkal - idézett egy hitelminősítői jelentést az EKB-elnök, amikor a vásárlásaival kapcsolatos aggályokról volt szó. Majd ezt követően a kritikusok véleményét így kommentálta Draghi: "amikor a tények hittel találkoznak, semmi esélyük." Vagyis ezzel leszögezte, hogy egyelőre nem sikerült meggyőzniük a program ellenlábasait (különösen a német oldalon találunk ilyen döntéshozókat és véleményformálókat).

A forinton is segít az EKB

Öthetes mélypontról kezdett ma délelőtt óvatos erősödése a forint az euróval szemben, míg a dollárral szemben 2,5 éves mélypontról próbált talpra állni a magyar fizetőeszköz. Ebben segített kissé a délutáni EKB-döntés, amelynek keretében további lazító lépést helyezett kilátásba Mario Draghi. Utóbbi az eurót csúnyán megviselte, vele szemben a dollár új 2 éves csúcsra ugrott, és a dollár ereje miatt a dollár/forint kurzus még tovább kapaszkodott a 250-es szint közelébe. A forint az euróval szemben szintén megpróbál erősödni, de igen komoly technikai akadályok állnak az útjában. Tovább a cikkhez

Megosztják a nyereséget/veszteséget

Az ABS-vásárlásokból származó profitot vagy veszteséget arányosan szétosztják majd az eurózónás jegybankok között - mondta el Draghi. Ezt követen arra is utalt: nem zárható ki, hogy a tagországok jegybankjai is részt vesznek majd a vásárlási programban.

Nem volt szó konkrét eszközökről

Még nem beszéltünk konkrét eszközökről - válaszolta Draghi arra a kérdésre, hogy a QE (állampapír-vásárlások) bevezetése milyen kihívásokkal járna. Ezt követően az elnök elmondta, hogy először is bíznak benne, hogy az ABS-vásárlások is sikeresen növelik majd a mérlegüket és kedvező hatást fejtenek ki. Ezt követően áttérve az QE-vel kapcsolatos kérdésre, Draghi elvetette a felvetett procedurális problémákat - vagyis ezzel indirekt módon bevezethetőnek nevezte az államkötvény-vásárlásokat is.

Tudjuk, hogy készen kell állnunk

Jól tudjuk, hogy a kockázatok lefelé mutatnak, és az egész stáb tudja, hogy készen kell állnunk - jelentette ki az EKB-elnök. A stáb munkájával kapcsolatban mellékesen megjegyezte, hogy nem szabtak meg konkrét határidőket.

Nagyon jót beszélgettek

Draghi mellékesen megjegyezte, hogy a tegnapi vacsora közben folytatott beszélgetésük az egyik legjobb volt valaha (a döntéshozók között). Ezt követően elhintette, hogy a döntéshozók meglátása szerint elég lehetne akár a mostani intézkedéseik is a helyzet kezeléséhez, csak sajnos a kilátások tovább romolhatnak.

A lényeg: nőni fog a mérlegünk!

A mi mérelgünk nőni fog, míg más jegybankoké süllyedni - ez a legfontosabb üzenet, amit ma mondani tudok - jelentette ki az EKB-elnöke. A jegybankelnök azt is hozzátette, hogy ő személyesen úgy gondolja, hogy az intézkedéseiknek megfelelő és kielégítő hatása lesz majd.

Mennyire van nagy vita az EKB-n belül?

Megkérdezték Draghit, hogy pontosan milyen ellentétek és viták is vannak a jegybankban a jelenlegi irány kapcsán - ami egyébként egyre hangsúlyosabb a sajtóban. Az EKB-elnöke azzal kezdte válaszát, hogy a nézeteltérések teljesen normálisnak tekinthetőek. Nagyon sokféle, egymástól különböző vélemény található meg az EKB döntéshozói között - tette hozzá a jegybankelnök. De nincsenek egyértelmű koalíciók egy-egy oldal mellett - szögezte le Draghi.

Két feltétel van

Draghi két feltételt szabott ahhoz, hogy a most elrendelt új eszközök bevetésre kerülhessenek: 1) Ha bebizonyosodik, hogy a mostani eszközeik nem elegendőek (a piac egyelőre ezt gondolja) 2) Amennyiben az árakkal kapcsolatos kilátások tovább romlanak (az eurózónás HICP-alapú infláció éves szinten 0,4 százalékot mutat, a várakozások pedig süllyednek - a szerk.)

Milyen új eszközről lehet szó?

Arra a kérdésre, hogy pontosan mire is lehet számítani ezen új eszközök kapcsán, Dragi nem mondott igazán konkrét dolgokat. Elmondása szerint a lehetőségek széles körét figyelembe kell venni. Azt ugyanakkor határozottan kijelentette: ezek az eszközök nemcsak a méretét, hanem az összetételét is megváltoztatják majd az EKB mérlegének.

Kidolgozzuk, és ha kell, használjuk

Az egész döntéshozó testület aláírta azt a felkérést, hogy a stábnak további eszközöket kell kidolgoznia. Kérdésre válaszolva Draghi viszont úgy foglamazott, hogy ezeket az eszközöket bár előkészítik, de csak szükség esetén használják majd.

Az euró látványosan gyengült

A további intézkedések belebegtetésére hevesen gyengült az euró a dollárral szemben:


Javulhat a helyzet

Szerény fellendülés jöhet a jövőben, de a belső keresletet segítik majd a monetáris politika intézkedései, ráadásul a globális fellendülés felfelé húzza majd az övezet exportteljesítményét - vázolta a kilátásokat Draghi. Sajnos az alapforgatókönyvükkel kapcsolatos kockázatok inkább lefelé mutatnak. A geopolitikai kockázatok pedig már most aláásták az üzleti bizalmat és a privát beruházások ütemét - utalt rá az EKB elnöke.

Ebben egyhangúak

Az EKB döntéshozó testülete egyhangúlag egyetért azzal, hogy további nem konvencionális eszközöket vezessenek be, amennyibe a helyzet azt megkívánja - jelentette ki Mario Draghi.

Hízik a mérleg

Az EKB elnöke elmndta, hogy a lépéseiknek köszönhetően a jegybank mérlege már a 2012-es szintjéhez közelít (akkor is LTRO-programok hízlalták).

Kilőtt a DAX

Az európai részvényindexek kivétel nélkül erősödnek azt követően, hogy Mario Draghi újabb eszközök kidolgozásáról beszélt az EKB kamatdöntését követően. A magyar tőzsde viszont alig mozdult, ugyanis eltérő harmadik negyedéves eredményekről számoltak be a ma jelentő társaságok, így a MOL erősödik, míg az MTelekom és a Richter esik. Tovább a cikkhez

További eszközök jönnek!

Draghi kijelentette, hogy az EKB döntéshozói megbízták a szakmai stábot, hogy kezdjék el további monetáris lazítást segítő eszközök kidolgozását. A mondatra az euró eséssel, a német DAX részvényindex ugrással reagált.

Most kezdi a beszédét Draghi

Mario Draghi EKB-elnök a szokásához híven az általános gazdasági és monetáris környezet leírásával kezdi beszédét. Ugyanakkor hamar kitért az eszközvásárlási programjára is, ami kapcsán elmondta, hogy legalább két évig fog tartani.

Döntött az Európai Központi Bank!

Nincs meglepetés a mai bejelentésben: a referenciakamat 0,05 százalékon marad, az egynapos betéti ráta pedig mínusz 0,2 százalékon.Döntött az Európai Központi Bank!

A várakozásoknak megfelelő döntésre az euró-dollár jegyzései például meg sem rezdültek, ami arra utal, hogy rendkívül horgonyzottak voltak a várakozások.Döntött az Európai Központi Bank!

Persze mindez nem is meglepő, hiszen az EKB már deklaráltan nem akarja további lazításra használni a kamatpolitikáját, az ugyanis elérte a nulla alsó határt (a szakirodalomban ZLB, vagyis "zero lower bound"). Ehelyett különböző programokat és eszközvásárlásokat csinál, amivel a régióban elérhető hozamokat és a likviditási helyzetet próbálja minél kedvezőbbé varázsolni. Egészen széleskörű "fegyverzetet visel" az EKB ezen a téren, de a piacon egyelőre mégis az a megítélése az egésznek, hogy ez összességében nem elegendő a dezinflációs nyomás leküzdésére.

Az EKB nullaközeli irányadó rátája mellett a negatív tartományban tartja a betéti rátáját, amivel a nála parkoltatott banki forrásokat próbálja "kitessékelni" és a gazdaság más területeire átcsoportosítani. A jegybank több aukció keretében hitelprogramot is hirdetett, amivel a nem pénzügyi és nem ingatlanpiaci szektor vállalataihoz próbál rendkívül olcsó hitelt eljuttatni. Ezt nevezik célzott, hosszú refinanszírozású hitelnek (TLTRO), ami természetesen a bankrendszeren keresztül történik, vagyis az hogy mennyire hívják majd le ezen forráslehetőséget, az a vállalati szektoron túl a banki gyengeségeken is múlhat.

Az eurózónás jegybank ennél is tovább ment és október közepétől már fedezett kötvényeket kezdett el vásárolni. Sőt, decembertől eszközfedezetű értékpapírokat is venni fog, aminek a keretében még több likviditást kíván a piacra kihelyezni, élénkítve a hitelezést. Ennek a sikeressége is sajnos rendkívül sok kételyt von maga után, egyrészt mert az EKB vásárlási programjával összhangban levő papírok száma limitált (minőségi elvárások), másrészt mert nem biztos, hogy ez az általa kívánt tovagyűrűző hatásokat váltja majd ki - vagyis további kötvénykibocsájtásokat és az általános kamatkörnyezet érdemi enyhítését hozza el.

Mario Draghira várunk

A piacot leginkább Mario Dragi EKB-elnök üzenetei érdkelik, illetve az, hogy a jegybankelnök mennyire tartja sikeresnek az eddigi intézkedéseit. Ewald Nowotny, osztrák jegybankelnök és EKB-döntéshozó, az elmúlt hetekben már kijelentette: nem fognak minden ülésükön új programot bejelenteni, ami arra utalhat, hogy nem számíthatunk a mai ülésen nagy horderejű bejelentésekre. Ettől függetlenül bármilyen változás a korábban ismert iránymutatásban komoly piaci reakciókat válthat ki.

A sajtótájékoztató 14 óra 30 perckor kezdődik, majd a második felében kérdésekre is válaszol az elnök.

brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
D__AS20191023038