Gazdaság

Bréking! A kormány mégsem ismeri a kitiltottak listáját

MTI
Portfolio
A kormány nem tudja, hogy kikre vonatkozik az amerikai beutazási tilalom, az adóhivatal elnökének érintettségéről is csak onnan értesült, hogy Vida Ildikó kedden tájékoztatta erről a nemzetgazdasági minisztert - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy írásbeli kérdésre adott válaszában.
A kormányfő helyettese Mesterházy Attila szocialista képviselő érdeklődésére válaszolt, aki a tárcavezetőket is egyenként megkérdezte, hogy az általuk irányított minisztérium vagy az alájuk tartozó háttérintézmények bármely kormányzati tisztségviselőjét értesítette-e az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról. Az erre adott tájékoztatásokban a miniszterek azt közlik, nincs tudomásuk arról, hogy az általuk vezetett minisztérium vagy a tárcához tartozó háttérintézmény közszolgálati tisztviselője kapott volna a nagykövetségtől bármilyen értesítést. Egyedül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy november 4-én kapott tájékoztatást Vida Ildikótól, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökétől az amerikai hatóságok személyét érintő intézkedéseiről.

Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek adott, szerdán megjelent interjújában ismerte el, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. Közölte, hogy erről levélben értesítették, amelynek tartalmáról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét.

A sztorihoz azonban az is hozzátartozik, hogy az adóhatóság feje az interjúban azt is elárulta, hogy megmondták neki a többi kitiltott személy nevét. Ezek szerint tehát Vida Ildikó ismeri a kitiltottak listáját (de legalábbis a NAV-osokat, ez nem derült ki a szövegkörnyezetből), de erről nem tájékoztatta a kormányt. Mint ahogy Semjén szerint Vida érintettségét is csak november 4. óta ismerik, de akkor továbbra is rejtély, hogy vajon hogyan kell értelmezni Vida azon kijelentését, miszerint amikor a levelet elolvasta, az abban foglaltakat jelezte a kormány egyik illetékesének.

Semjén Zsolt írásbeli válasza egyébként kitér arra, hogy az alapvető információk hiányában, az elmúlt hetek amerikai jelzései alapján nincs ki ellen vizsgálatot indítani. Felhívja a figyelmet arra, hogy a közszolgálati tisztviselők "állítólagos érintettsége is csupán feltételezés". A róluk szóló törvény kizárólag két esetben ír elő részükre a munkáltatói jogkör gyakorlója felé tájékoztatási kötelességet, és egyik sem vonatkozik más állam vonatkozásában fennálló beutazási korlátozásokra - tudatta a parlamenti honlapon elérhető válaszában a miniszterelnök-helyettes.

Érdekesség, hogy Varga Mihály a botrány kirobbanáskor ezt is másként látta. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy Vida Ildikóval megállapodott abban, hogy minden a munkáját érintő, befolyásoló információt a rendelkezésére bocsát, de a kitiltási ügyben "még nem adott információt". Varga hozzáfűzte: ebből neki arra kell következtetnie, hogy Vidának "nincs érintettsége". Ezek szerint a kormányon belül nincs egyetértés abban, hogy a nemzeti adóhatóság vezetőjének Egyesült Államokból való kitiltása olyan ügy-e amiről neki érdemes tudnia.
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Autók