Gazdaság

Készüljünk az államkötvények vásárlására?

Portfolio
Államkötvények vásárlására is fel kell készülni az eurózónában, ha tovább romlana a helyzet - jelentette ki az Európai Központi Bank egyik döntéshozója. Christian Noyer úgy látja, hogy akár a deflációs kockázatok, akár az esetleges kötvénypiaci feszültségek is kikényszeríthetik ezt a lépést.
"Extrém körülmények között, a jegybankoknak ellensúlyoznia kell a bizalmi sokkok hozamnövelő hatásait, méghozzá államkötvények vásárlásával" - jelentette ki Christian Noyer pénteken, egy párizsi jegybanki konferencián. Noyer ezt leginkább kivételes helyzetben képzeli el, és azt is hangsúlyozta, hogy a rendkívül alacsonyra nyomott kötvényhozamok akár felelőtlenné is tehetik a kormányok fiskális politikáját. "Mindez azt az illúziót keltheti, hogy nehéz fiskális változtatások meghozatala nélkül is kaphatnak olcsón hitelt" - fejtette ki a francia jegybankelnök, aki ezen tisztségében az Európai Központi Bank döntéshozó testületének is a tagja.

Noyer szerint az államkötvények vásárlása akkor jöhetne igazán szóba, ha makrogazdasági vagy pénzügyi szempontból további kockázatok jelennének meg Európában. Ez utóbbi alatt például olyan önbeteljesítő folyamatokra utalt, mint amikor az állampapír-piaci feszültségek elvágják egy adott ország finanszírozási képességét. A makroszempontok alatt pedig a deflációs kockázatokat említette a vezető jegybankár.

Jelenleg az eurózónás országok kötvénypiacain nem látszik feszültség, sőt, általános hozamsüllyedés van már régóta. Az övezeti infláció pedig nem süllyedt tovább a legújabb statisztikák szerint - 0,4 százalékos HICP-alapú éves inflációt láthattunk a legutóbbi Eurostat-közlében. Így szerintünk Noyer megfogalmazásából nem következik, hogy a közeljövőben államkötvények vásárlását forszírozná az EKB döntéshozói testületében.

Az EKB tegnapi kamatdöntéséről szóló beszámolónkat az alábbi linken érheti el:
warrenbuffettt
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-482460361