Gazdaság

Fantom Bt.-ben volt kültag a NAV-elnök

Portfolio
Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, illetve Halasi Tibor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elnöke az 1993-as alapítástól a 2011-es kényszertörlésig a Casus Művészeti Bt.-nek voltak a kültagjai és a Népszabadságnak nyilatkozó végelszámoló korábban azt mondta, hogy egy fantom betéti társaságról van szó. A két említett kültag bejelentett zuglói lakcíme egyébként megegyezett.
A Népszabadság szombati számában megjelent cikk néhány fontosabb információja:
  • A bt.-nek Vidán és Halasin kívül mások is kültagjai voltak és a bt. székhelye azonos volt a kilencvenes évek derekán működő Casus Művészeti Menedzserképző Kollégium, illetve a Casus Alapítvány a Kortárs Művészetekért nevű szervezetével.
  • A lap szerint kultúrkörökben máig emlékeznek az érettségi utáni fizetős oktatást nyújtó intézményre, amely azonban egy szülő megfogalmazása szerint "idővel kikopott a diákok alól". A tandíj típusú bevételekből azonban feltehetőleg a bt. is részesült.
  • A bt.-t végül 1995-ben jegyezték be, Halasi Tibor a cég ügyvédjeként járt el, Vida könyvelhette, de a lap megfogalmazása szerint "Ezután viszont semmi jele annak, hogy a cég bármely közkötelezettségének eleget tett volna. Egyetlen mérleget sem adott le, továbbá egyetlen fillér adót sem fizetett. Ez 2001-ig különösebben nem is zavarta a hatóságokat". A lap megjegyzi, hogy Vida Ildikó 1998-1999-ben a NAV elnökhelyettes, majd 1999-től 2002-ig elnöke volt.
  • Annak sincs semmi jele a lap szerint, hogy "Halasi bármilyen módon rákoppintott volna a bt-vezető körmére. Így annak sincs, hogy a hatóságok a társaság egy évtizedig elnyúló agóniája alatt a felszívódott cégen és beltagon túl a kültagokat is keresték volna."
  • A nyugdíjfolyósító 2002-ben már négy éve nem érte el az iskolát, amely nem jelezte a fővárosnak, hogy költözne vagy megszűnne. Ezután bírságok, sikertelen végrehajtások, majd rendre megszakított törlések következtek. 2005-ben az A Cont(ó)-roll Kft.-t képviselő Zöld Lászlót nevezték ki végelszámolónak, aki sikertelenül kísérletezett. Egy levele szerint nem kezdeményezhetett fizetésképtelenségi eljárást, mert a bt. sosem nyújtott be mérleget, így adótartozása sem keletkezett.
  • Zöld László 2010-ben a céget fantomnak nevezte, s a felmentését kérte, amelynek nyomán törlési eljárás indult, ami 2011 elején teljesült. A nyilvántartások szerint Vida Ildikó és Halasi Tibor kültagi pozíciója a 2011. áprilisi kényszertörléssel szűnt meg.
  • Zöld László arra hívta fel a figyelmet, hogy sem őt, sem a hatóságokat nem kötelezi semmi a bt. vagy a társaság vezetője eltűnésekor a kültagok keresésére. Kiemelte azt is: ha a kültagok éveken át nem kapnak meghívót az éves mérlegelfogadó taggyűlésre, legalábbis gyanakodhatnának az esetleg nem teljesen kiegyensúlyozott működésre.
  • A NAV sajtóosztálya elismerte: "Vida Ildikó 1993-ban kültag volt a Casus Művészeti Szolgáltató Bt.-ben", illetve több kérdés kapcsán csak azt jegyezték meg, hogy a kültag sem a társaság képviseletére, sem vezetésére, sem a beszámolója elkészítésére, sem a megszüntetésére nem volt jogosult.
  • Az MNV szintén elismerte Halasi Tibor kültagságát, a felelősségét ugyanakkor elhárította. Az érvelés szerint azért nem volt a cégbíróságon mérleg, mert ilyet 2000-ig nem is kellett leadni, illetve azt sem érzik etikátlannak, hogy Halasi olyan társasági szerződést látott el ügyvédi szignójával, amit kültagként is aláírt.
  • Utóbbi 1993-ban még valóban nem volt tilos, de 1999 óta már igen. A lap ugyanis megkereste Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, aki arra figyelmeztetett, hogy az ügyvédi kamara etikai szabályzata értelmében 1999 óta az ügyvéd nem szerkesztheti és ellenjegyzésével nem láthatja el azt a szerződést, amelyben ő maga szerződő fél, és ez alól nincs semmilyen kivétel.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház