Gazdaság

Varga megmagyarázta az adóemeléseket

MTI
Portfolio
Varga Mihály vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorának vendége volt. Az aktuális ügyek közül a nemzetgazdasági miniszter beszélt az e-útdíjról, a reklámadó megemeléséről, a dohányipari különadóról, Vida Ildikóról és a NAV-ot ért támadásokról. Azt is bejelentette, hogy az állam 60 milliárd forint értékben vállal kezességet azért, hogy mielőbb elkezdődhessen a 3-as metró felújítása.
Varga Mihály szombat este a HírTV-nek adott interjút, erről itt írtunk:Megússzák a buszok

Varga Mihály a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta azt is, hogy az e-útdíjat a buszokra nem terjesztik ki; erről már kormánydöntés is született.

A miniszter mostani kijelentése azért is felettébb érdekes, mert csütörtökön még maga Varga Mihály mondta az MTV esti műsorában, hogy "a kamionok mellett a buszokra is kiterjesztenék az e-útdíjat, emiatt vár magasabb bevételt a kormány jövőre".Dohányadó: ezért kell

A dohányadóval kapcsolatban a miniszter kifejtette: 2010 óta egyértelmű kormányzati álláspont van, miszerint a dohányzás káros, és jelentős társadalmi költségei vannak, így a kabinet célja annak visszaszorítása. Ezenkívül egy európai uniós döntés miatt az adó mértékét évről évre közelíteni kell az uniós átlaghoz.

Ha a dohányadó módosítása a piac nagyobb szereplőit nagyobb mértékben érinti, "akkor én ezt el tudom fogadni", mert a nagyobb bevételű cégeknek, nagyobb mértékben kell részt venniük a közös teherviselésben - jelentette ki.

A nemzetgazdasági miniszter is elismerte fenti mondatával, hogy nem véletlen a szelektív, multik ellen kiírt törvényjavaslat. Hasonlóképp nyilatkozott legutóbb a javaslat beterjesztője, Szatmáry Kristóf fideszes képviselő is.Miért emelik a reklámadót?

A reklámadóról Varga Mihály azt mondta: nem lát kivetnivalót az adó emelésében, "hiszen ha valaki uralja ezt a piacot, és az ott képződő bevételek döntő többségét profitként realizálja, akkor azt mondom, hogy ebben az ügyben helyesen döntöttünk", vagyis nem a kicsiket kell újabb adókkal terhelni, hanem a nagyoknak kell jobban kivenniük részüket a közös teherviselésből.

A reklámadót azért emelik, mert erre a bevételre a költségvetésnek szüksége van, fontos szociális, egészségügyi, vagy oktatási célokra lehet fordítani - mondta. Arra a kérdésre, miért van szükség plusz bevételekre, ha a magyar gazdaság stabil, Varga Mihály úgy reagált: vannak olyan adósságok, amelyeket törleszteni kell, és az államadósság - a szomszédos országokkal összevetve - még mindig túlságosan magas, emellett vannak olyan feladatok is, amelyekre az elmúlt években kevesebb támogatást tudtak biztosítani.

Kap pénzt a fővárosi közösségi közlekedés

Varga Mihály példaként említette, hogy kormánydöntés született a fővárosi tömegközlekedés támogatásáról, így 9 milliárd forintos támogatást kap a BKV, és ide illeszkedik a 3-as metró felújítása érdekében adott állami kezességvállalás is.

Az állam 60 milliárd forint értékben vállal kezességet azért, hogy mielőbb elkezdődhessen a 3-as metró felújítása - jelentette be Varga Mihály.

Még egy adóemelés

Az élelmiszerlánc felügyeleti díj emelésével kapcsolatban Varga Mihály kifejtette: ez egy élelmiszerbiztonsághoz köthető díj, amelynek célja a bizonytalan eredetű, nem kellőképpen ellenőrzött élelmiszerek távol tartása a magyar élelmiszerpiactól.Felhívta Vida Ildikót

A Népszabadság szombaton megjelent számában arról írt, információik szerint Vida Ildikó NAV-elnök egy fantom betéti társaság kültagja volt a cég 2011-es kényszertörléséig. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Varga Mihály kifejtette: felhívta Vida Ildikót ebben az ügyben, aki elmondta neki, hogy valóban kültag volt a cégnél, amely azonban körülbelül egy évet működött, de utána nem volt semmiféle bevétele vagy kiadása, így adózási kötelezettsége sem keletkezett.

A nemzetgazdasági miniszter hozzáfűzte: írásos feljegyzést kér Vida Ildikótól az ügyben hétfőn, mert most egy különösen érzékeny időszakban vezeti a NAV-ot, amely "külső és belső támadások alatt áll".

Varga Mihály szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) támadók valójában nem a NAV-ot támadják, hanem a magyar állam intézményrendszerét, a költségvetést, és azokat az ellátásokat veszélyeztetik, amelyeket az egészségügyben, az oktatásban, a közbiztonságban a magyar államnak ki kell fizetnie.

A miniszter úgy vélte, hogy a NAV tisztességgel végzi a munkáját, a megfelelő mértékben folynak be az adóbevételek, amit az is mutat, hogy a költségvetés szeptemberben és októberben is többlettel zárt.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as