Gazdaság

Megszavazták: így adózunk jövőre (3.)

Portfolio
A parlament 128 igen és 30 nem szavazattal fogadta el a 2015-ös adótörvényeket keddi ülésén. A végleges verzióban ugye már nincs benne az internetadó, azonban még így is számos adóemelést találunk.
A társaságokat érintően lényeges változás nem történik, maradnak a különadók és a társasági adó kulcsának egységesítése is csak a 2016-os tervek között szerepel.

A távlati kormányzati adóelképzelésekről korábban itt írtunk:A jövő évi adócsomag legfontosabb elemei:
 • A legnagyobb port a távközlési adó kiterjesztése kavarta, vagyis az internetadó. Ezt végül a kezdeti ragaszkodás után a kormány visszavonta. A költségvetésből így kieső 25 milliárd forintos bevételi összeget várhatóan a tartalékokból pótolják ki. Változás, hogy megszűnik a társasági adó távközlési adóból történő levonásának lehetősége.
 • Változik a cafeteria adózása. Az eredeti módosítás minden béren kívüli juttatás adóterhelését emelte volna és a juttatás felső határa 450 ezer forintra csökken. Végül ezt a törvényalkotási bizottság megváltoztatta: éves 200 ezer forintig a béren kívüli juttatások közterhei nem változnak, a juttatás értékének 1,19-szerese után 16% szja-t és 14 % eho-t, összességében 35,7% közterhet kell fizetni. 200 ezer és 450 ezer forint között ez a 35,7%-os adóterhelés csak a SZÉP-kártyák esetében marad fent, más béren kívüli juttatások 51,17%-os közterhet viselnek (a juttatás értékének 1,19 szerese után 16 % szja-t és 27% eho-t kell fizetni).
 • Változik a reklámadóról szóló törvény is több ponton. Ennek egyik lényeges eleme, hogy a legfelső 40%-os kulcs 50%-ra emelkedik (ez az RTL-nek fájhat leginkább).A másik módosítás, hogy a médiavállalkozások kiválthatják a nyilatkozattételi kötelezettségüket a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak adott bejelentéssel, illetve mentesülhetnek a reklámadó-fizetés alól a Google-tól és a Facebooktól megrendelt hirdetések.
 • Jövőre vagyonarányos adót kell megfizessenek a befektetési alapok, viszont pénzügyi különadó már nem terheli őket. A magánszemélyek részére nyújtott portfóliókezelés viszont nem lesz többé áfamentes.
 • A házi pálinkafőzés esetén egy minimális, jelképes átalányadó mérték lép életbe januártól.
 • 2015. január 1-jétől egy új termékkörrel, az ún. alkoholos italokkal egészül ki a chipsadóról, hivatalos nevén népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIIL törvény.
 • Kiterjesztik a környezetvédelmi termékdíjat.
 • Emelkedik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj. Részletesen ezzel a témával külön cikkünkben foglalkoztunk.
Adócsökkentések:
 • A törvény rögzíti, hogy 2016-tól kezdődően fokozatosan emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye.
 • A friss házasok pedig jövőre adókedvezményben részesülnek, havonta 5 ezer forintban.
 • Jövőre a munkahelyvédelmi akció keretében részmunkaidőben is a maximális mértékű adókedvezmény jár a kisgyermekes szülők foglalkoztatása után.
 • Az általános forgalmi adózást érinti, hogy 2015. január 1-jétől 27%-ról 5%-ra csökken a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott testek értékesítésére alkalmazandó áfa kulcs.
Apróságok:
 • Az adóhatóságnak lehetősége lesz, hogy megkeresésre adatot kapjon az internetes vásárlások forgalmi adatairól telekommunikációs cégektől.
 • Az Országgyűlés egy a zárószavazás előtti döntéssel felülírta az adócsomag összegző módosító javaslatát, így az abban foglaltakkal ellentétben mégsem sávos, hanem egységesen 150 millió forint lesz a jövedéki biztosíték összege az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék esetén.
 • Bővül a települési önkormányzatok adómegállapítási mozgástere, így a helyhatóságok 2015-től egy vagy több települési adót is bevezethetnek, ha azt törvény nem tiltja nekik.
 • Újdonság, hogy 2015-ben társaságiadóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a felsőoktatási intézményeket támogató vállalkozások.
 • A haditechnika beszerzése pedig áfamentes lesz.
A 2015-ös adócsomaggal kapcsolatos összes hírünket ide kattintva olvashatják el.

Korábbi cikkeink a 2015-ös adótörvényekről:A munkaerő-kölcsönzőknél és az iskolaszövetkezeteknél is kiterjeszti a fordított áfát a kedden elfogadott adócsomag, egy kormánypárti módosítás nyomán.

Plusz egy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a módosítás bezárja a szektorban az áfamegkerülést lehetővé tevő kiskaput - írja az MTI. Számításai szerint jelenleg ezen területeken 30-35 milliárd forint áfa nem folyik be. A kormánypárti politikus azt is jelezte: felkérték a kormányt, hogy kérjen egyéni derogációt az Európai Uniótól azon irányelvvel kapcsolatban, amely rögzíti, hogy mely területeken lehet az áfa szokásos fizetési módját megváltoztatni.Megszavazták: így adózunk jövőre (3.)
Orbán Viktor miniszterelnök (k), balra Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. november 18-án. A parlament elfogadta a jövő évi adótörvényeket.
Van még máshol is

A jövő évi adóváltozások másik érdekessége, hogy nemcsak a most elfogadott adótörvény-módosító csomag határozza meg a 2015-ös évet ebből a szempontból. Szatmáry Kristóf fideszes képviselő ugyanis a múlt héten beterjesztette a dohányipari különadóról szóló javaslatát.Emellett a nemzeti fejlesztési miniszter a kormány nevében beterjesztette a trafiktörvény 2.0-t, melyben a kormány jövedéki-adóemelést javasol a dohánytermékekre.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű