Gazdaság

Ezért egyre neccesebb a vasárnapi bezárás

Portfolio
Hétfőn már úgy tűnt, hogy biztosra vehető a szabad vasárnap kezdeményezésének megvalósulása. Közben azonban már egyre többen és egyre hangosabban hangoztatják ellenérveiket. Ezek között az egyik legfontosabb, hogy a kormány mostani intézkedései (veszteséges működés betiltásának előírása, élelmiszerlánc-felügyeleti díj, egyéb adómódosítások) büntetőjellegűek és ezek összességében már komoly veszélyt jelentenek a foglalkoztatottságra. Mindezek ismeretében kezdődött meg szerdai éjjel (!) a törvényjavaslat általános vitája a parlamentben.
Itt a fordulat

Hétfőn Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének bejelentése után, miszerint a nagyobbik kormánypárt módosításokkal, de támogatja a vasárnapi boltbezárásról szóló javaslatot, nagyon valószínűnek tűnt, hogy jövőre megvalósul a KDNP kezdeményezése. Azóta azonban felerősödtek az ellenző hangok. Hétfő délután ugyanis a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének új állásfoglalást adott ki és Sáling József elnök többször nyilatkozott arról, hogy már nem támogatják a boltok bezárását. Emellett csütörtökre az is kiderült, hogy más dolgozói szakszervezeteknek is fenntartásai vannak.

Pedig a KASZ elnöke volt az egyik kezdeményezője és támogatója a javaslatnak, a KDNP november 6-i bejelentésénél a Parlamentben meg is jelent. Akkor azt mondta, hogy a cégek nem tartják be a munka törvénykönyvét és csak az a megoldás, hogy a vasárnapot pihenőnappá teszik. Akkor cáfolta, hogy az intézkedés elbocsátásokat eredményezne, mivel létszámhiány van a kereskedelemben és akkori meglátása szerint a forgalom nem tűnne el. Sáling József a napokban viszont már úgy érvelt, hogy a kormány kereskedelmet érintő, büntető jellegű intézkedései összességében már veszélyt jelentenek a munkahelyekre. Többször is kiemelte, hogy a hét külföldi kereskedelmi láncnál 60 ezer ember dolgozik és ezek a cégek alkalmazkodni fognak a kialakult helyzethez.

Ezért egyre neccesebb a vasárnapi bezárás
Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője (j), Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke (j2) és Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökségi tagja (b) a Szabad vasárnap - a munkavállalók és a családok szempontjából címmel tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2014. november 6-án.
Eközben zajlik a vita és az NGM támogatja!

Szerda éjszaka kezdődött meg a törvényjavaslat általános vitája. Az előterjesztő KDNP nevében Harrach Péter frakcióvezető hagyománynak nevezte, hogy a vasárnap a pihenés, a kikapcsolódás, a család és a barátok napja, és ez Európában beépült az emberek életritmusába - írta az MTI éjfél utáni beszámolójában. Harrach Péter álláspontja szerint a cél egy "egyetemes pihenőnap" megvalósítása és érettnek látja a helyzetet arra, hogy német és osztrák mintára törvény szabályozza az üzletek vasárnapi zárva tartását. Úgy vélte: a szabad vasárnap a kereskedelemben dolgozók problémáinak egy szeletét kezeli, a munkaadók - elsősorban a multinacionális cégek - ugyanis jelenleg visszaélnek helyzetükkel, és minimális bérért jelentős túlmunkát várnak. Megjegyezte azt is: ha a munkavállaló vasárnapi munkájának ellentételezése hétköznapra esik, akkor egyszer sincs együtt a család. Elmondása szerint ésszerű keretek között kell a korlátozást bevezetni, kivételek mellett. Kiemelte: a javaslat nem terjed ki például a vendéglátásra, a szabadidő eltöltésével összefüggő szolgáltatásokra, éttermekre, kávézókra, mozikra. Szintén a kivételek között említette a benzinkutakat, gyógyszertárakat, reptéri üzleteket, piacokat, újságárusokat, pékségeket. A kormány indokolt esetben további kivételeket állapíthat meg - tette hozzá.

Az MTI beszámolójából az is kiderült, hogy a kormány támogatja a javaslatot. A kormány nevében Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára szólalt fel az általános vitában. Úgy vélekedett: a kérdés felvetése érdekek harca. Érvelése szerint az NGM nem számol semmilyen negatív hatással.

Hát emiatt aggódnak

Az elmúlt hetek törvényjavaslat-dömpingje számos ponton érinti/érintette a kiskereskedelmi láncokat, igen negatívan. A kormány elfogadott, illetve tervezett intézkedéseit sokan csak "három csapásként" emlegetik. Ezek együttesen pedig valóban csak tovább növelik annak kockázatát, hogy a kereskedelmi szektorban elbocsátások lesznek. A cégeknek ugyanis alkalmazkodniuk kell, és ennek egyik megoldása a költségcsökkentés, akár elbocsátások, akár kisebb bérkifizetés (részmunkaidő felé való eltolódás) formájában. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy melyek is ezek a büntető jellegű intézkedések:

1. Adóváltozások - elfogadva.

A) A parlament a 2015-ös adótörvények elfogadásával megszavazta az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sávossá tételét és jelentős megemelését. A legfelső sávban 60-szorosára emelte a kormány javaslata a különadó kulcsát. A vállalatok által fizetendő plusz teher összesen akár 30 milliárd forint is lehet, ennek nagy részét a legnagyobb láncok (a hét külföldi tulajdonú cég) fogják fizetni.

B) Jövőre változik a társasági adónál a nyereségminimum számításának módja, már nem szabad figyelembe venni csökkentő tételként sem az ELÁBÉ, sem a közvetített szolgáltatás értékét. Vagyis a teljes árbevétel 2%-a után kell megfizetni a társasági adót, ez pedig komolyan sújtja az árrésből gazdálkodó kereskedelmi cégeket. (Emellett nem felejthetjük el a 2013-ban bevezetett szigorítást a helyi iparűzési adóban, ami szintén a legnagyobb kereskedelmi cégeket bünteti leginkább).

2. Nyereséges működés előírása - tárgyalása folyamatban.

Lényegesen befolyásolhatja a kiskereskedelmi láncok működését Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azon javaslata, hogy 2018-tól nem árulhatnak napi fogyasztási cikket azok a vállalkozások, amelyek a megelőző két évben veszteségesek voltak.

3. Vasárnapi boltbezárás - tárgyalása folyamatban.

És mindezeken felül jöhet még a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozása, amely szintén negatívan érintheti a láncokat. Ezek a kereskedelmi egységes ugyanis forgalomkiesésre készülhetnek, a vasárnapi vásárlások valószínűleg nem fognak teljes mértékben megjelenni más napokon és a háztartások vasárnapi költései is csak a kisebb, családi vállalkozásoknál csapódnak le. Feltéve, ha a javaslat a jelenlegi formájában valósul meg.

Ezekről az intézkedésekről részletesen itt írtunk:

Mit tehetnek a cégek? Ha meg akarnak felelni az előírásoknak a vállalkozások, akkor a nyereségessé kell tenniük magyarországi operációikat 2018-ig, amit az alábbi módokon tehetnek meg (vagy ezeket egyszerre): A) Növelik az árbevételüket, ezen belül árakat emelnek. Ezzel a szabályozás alá nem eső vállalatok járnának jól és közben a fogyasztók, akik eddig bizonyos termékekhez ezekben a külföldi láncokban olcsóbban jutottak, rosszul járhatnak. Az eredményes működésnek köszönhetően viszont adóbevétele keletkezne az országnak, amit mindenképpen pozitívumként kell említeni. B) Csökkentik a működési költségeket: ez elbocsátásokkal járhat, esetleg boltbezárásokkal, a terjeszkedés, beruházások befagyasztásával (a SPAR Magyarország ezt már be is jelentette). Ha egy egész szektor így reagál, akkor az már gazdaságilag érezhető lenne annak negatív hatása. Itt fontos megjegyezni, hogy ha a cégek nyereségessé válnak, akkor jöhet a kormány másik prése, a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj, aminek befizetése után könnyen ismét veszteségbe fordulhatnak. Ezzel lényegében be is zárul a kör.

Katona Bence Hiventures
Frankfurti tőzsde
netflixgettyy
Vörös Tamás
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas