Gazdaság

Varga a nyugdíjpénztárakról: korrektek voltunk

Portfolio
Varga Mihályt - miután bejelentette a Budapest Bank állami megvásárlását - csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján több aktuális témában is kérdezték. A boltok vasárnapi bezárásáról szóló javaslatról elmondta, hogy a kormány álláspontja világos, támogatja azt. A magánnyugdíjpénztárak ügyében kijelentette, hogy a kormány korrekten jár el a bent lévő 60 ezer emberrel.

Varga Mihály bejelentéséről itt írtunk külön cikkünkben:Vasárnap

A nemzetgazdasági miniszter a Budapest Bank megvásárlásának bejelentése után kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy még nehéz megbecsülni a boltok vasárnapi bezárásának hatását a költségvetésre, gazdaságra, mivel nem ismert a végleges változat. Tekintettel arra, hogy egyelőre egy parlamenti párt javaslatáról van szó - tette hozzá.

Leszögezte: "világos a kormány álláspontja, támogatja a javaslatot". "Készültek ilyen számítások. Nem tudjuk a végleges formáját a javaslatnak, ma még nem tudok önnek pontosan válaszolni a hatásokról" - fogalmazott arra a kérdésre, hogy készültek-e hatástanulmányok az intézkedésről. "Nem tudjuk, hogy a dolgozók milyen körét érinti" - tette hozzá.

"Az egyik szakszervezet világosan megfogalmazta azt, hogy a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van" - hozta fel a KASZ novemberi véleményét, pont annak a szakszervezetnek a korábbi véleményét, aki azóta már nem áll ki a szabad vasárnap mellett:"Nem is olyan szokatlan, de vannak olyan szektorok, ahol munkaerőhiány van" - mondta. "Ha megvan a végleges döntés, akkor lehet a számokat véglegesíteni" - zárta ezzel kapcsolatos szavait.

Nyugdíjak

A miniszter beszélt a magánnyugdíjpénztárakat érintő változásokról is. "Ahogy többször is elmondtam: a nyugdíj az nem játék. Ha egy nyugdíjrendszerbe nincs befizetés, akkor időskorra nem lesz járadék, kifizetés" - hangsúlyozta a tárcavezető kérdésre válaszolva.

"Felelőtlenek azok, akik úgy gondolják, hogy hagyjuk így a rendszert és nem lesz befizetés. A gazdasági válság arra tanított meg bennünket, hogy magánnyugdíjpénztárban lévő eszközök gyorsan elveszítik értéküket. Az igazi veszély az, hogy az eszközök leértékelődnek és nem lesz járadék kifizetés" - magyarázta a korábbi és a mostani döntések hátterét.

Emlékeztetett: a tagok 70%-ának be kell fizetni a tagdíjat, ezt írják elő. "Nem azt mondtuk, mint a csehek" - húzta alá.

"Hagytunk időt, szeptember elsejével lesz az első időpont, amikor vizsgáljuk az arányt" - emelte ki. Arra is kitért, hogy ha egy magánnyugdíjpénztár nem tudja teljesíteni ezt a feltételt, akkor vagy beolvad egy másikba, vagy végelszámolással megszűnik. Ez utóbbi esetben a reálhozamot ki kell fizetni - mondta.

"Korrekt módon járunk el, mert úgy tekintünk, mintha az állami rendszerben maradt volna az illető" - összegezte érvelését a tárcavezető.

Majd válasza végén azt is aláhúzta, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak maradnak, azokat támogatja is a kormány.

Erről részletesen itt írtunk:NAV-ügy

A Vida Ildikó NAV-elnökkel kapcsolatos kérdésre Kovács Zoltán kormányszóvivő válaszolt.

"Szögezzünk le egy dolgot: ha valaki vádol, akkor mondja meg, hogy mivel és csatolja a bizonyítékokat" - húzta alá.

"Magyarország jogállam, ezért elvárjuk, hogy a szövetséges barátunk egy ilyen ügyben bemutassa a bizonyítékot" - fogalmazott.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117