Gazdaság

Vargáék meggondolták magukat

Portfolio
Szerda éjjel kezdődött a boltok vasárnapi bezárásáról szóló törvényjavaslat általános parlamenti vitája. Itt a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről felszólaló államtitkár szavaiból először derült ki: a kormány támogatja a javaslatot. Vagyis a kormány és az illetékes NGM épp akkor állt az intézkedés mellé, amikor egyre több szakmai szervezet szólal fel ellene.
Miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium a szerdai harmadik körös egyeztetés után készül a negyedik tárgyalásra a szakmai szervezetekkel a szabad vasárnapról szóló javaslat ügyében, aközben eldőlt: a kormány támogatja a javaslatot.

A szerda éjszaka lezajlott parlamenti vitában ugyanis a kormány részéről felszólalt Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, aki a következőket mondta:
  • a kérdés felvetése érdekek harca
  • a gazdasági érdekek nem csorbulnak
  • nem lesz kevesebb a fogyasztás azzal, hogy nem heti hét napon lehet beszerezni a javakat
  • a vásárlói szokások fognak átalakulni és ez ösztönözheti a kereskedők közötti versenyt is
  • az állam sem számol kevesebb költségvetési bevétellel
  • nem tartanak elbocsátásoktól, ugyanannyi munkavállalóra lesz szükség, ugyanis:
  • a vásárlóerő marad ugyanannyi, csak időben rövidül a vásárlási lehetőség, az áru és a szolgáltatás minősége pedig változatlan
  • bizonyára lesznek, akik rossz néven veszik, hogy nem mehetnek vasárnap a nagyobb üzletekbe, de valódi érdeksérelem nem lehet
  • van olyan erős a magyar gazdaság, hogy az emberi, munkavállalói szempontokat lehessen előtérbe helyezni, és ezen érdek mentén a kormány támogatja a javaslatot.

Három éve teljesen mást gondoltak Érdemes itt felidézni az előző szabad vasárnapról szóló törvényjavaslat 2010-2011-es benyújtásakor kialakult vitát. Akkor a Fidesz egy állítólagos NGM-háttértanulmányra hivatkozva nem támogatta a javaslatot. Akkor az is elhangzott, hogy a tilalommal bizonyos gazdasági szereplők versenyhátrányba kerülhetnének (vagyis teljesen az ellenkező véleményen volt a tárca, mint most).

  

Meglátásunk szerint a javaslat kapcsán most már a verseny ösztönzéséről beszélni téves. Azzal ugyanis, hogy vasárnap csak bizonyos boltok lehetnek nyitva, az épp versenykorlátozó. Azzal pedig, hogy a maradék hat napon ugyanazok az üzletláncok vannak nyitva, csak több vásárló jelenik meg, nem lehet a verseny ösztönzésének nevezni. Egy találóbb szó van rá: zsúfoltság. Változott az álláspont

Az államtitkár szavai arra utalnak, hogy az NGM álláspontja megváltozott az elmúlt hetekben. Varga Mihály először ugyanis azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy nem bölcs dolog a korlátozás. Majd november 6-án hangsúlyozta a minisztérium, hogy a kormány még nem döntött, bár Orbán Viktor támogatja a javaslatot. Közben a szakmai egyeztetések zajlanak Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkárának vezetésével.

Azt még nem tudjuk, hogy milyen módosításokkal lép életbe várhatóan jövőre a korlátozás, azonban úgy tűnik (Rogán Antal hétfői nyilatkozata alapján), hogy a 400 négyzetméteres határ eltűnik/változik. Elképzelhető, hogy a bezárás alóli felmentést nem méret alapján határoznák meg, hanem csak tulajdonosi oldalról, de szó volt a felső határ 200 vagy 150 négyzetméterre történő csökkentéséről is. Az NGM által említett konszenzusos megoldás keresés valószínűleg erre utal.
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Brexit london tuntetes1500