Előfizetői tartalom

Hatalmas meglepetés az amerikai munkaerőpiacon! (2.)

Portfolio
A vártnál sokkal, 90 ezer fővel, több, 321 ezer új munkahely jött létre novemberben az Egyesült Államokban, ami 3 éve a legintenzívebb új munkahely-teremtést jelenti. A megelőző két hónap adatát is intenzíven, összesen 44 ezer fővel felfelé módosította a munkaügyi tárca. Így az elmúlt három hónap átlagában már 278 ezer fős munkahely-teremtésről beszélhetünk. A munkanélküliségi ráta viszont mindezen jó hírek mellett is a várt 5,8%-on stagnált. A hírre a dollár azonnal határozottan erősödött, míg a részvénypiacokon inkább kis süllyedés látszik, hiszen az erős munkaerőpiaci adatok a Fed kamatemelését előbbre hozhatják, illetve a kamatemelési ciklust intenzívebbé tehetik. A forint 12 éves mélypontja közelébe bukott a dollárral szemben.

Széleskörű a fellendülés a gazdaságban A novemberben is jelentősen növekvő foglalkoztatottság és a stagnáló munkanélküliségi ráta mellett arra is figyelni kell, hogy mi történt az aktivitási rátával: ez szintén stagnált (62,8%-on). A novemberi, illetve a megelőző hónap felfelé módosított adatai alapján az elmúlt három hónap átlagában már 278 ezer fős munkahely-teremtésről...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés