Gazdaság

Utolsókat rúgja az építőipari növekedés?

Portfolio
Októberben az építőipari termelés volumene 3,9%-kal meghaladta az előző havi szintet, így az éves index is visszatért a két számjegyű tartományba: 15,8%-os bővülést jelzett a KSH. A rendelési mutatók azonban finoman szólva sem arról árulkodnak, hogy az elmúlt hónapok gyengélkedése után újra a tartós fellendülés időszaka következik.
Az építőipar növekedése - a választási ciklust figyelembe véve nem meglepő módon - áprilisig volt töretlen, aztán jóval gyengébb eredményeket kezdett produkálni az ágazat. Az elmúlt hét hónap közül háromban havi alapon visszaesést regisztrált a KSH, ehhez képest tulajdonképpen az októberi 3,9%-os emelkedés jó adatnak mondható. Ám ahogy látszik, a termelési trend ezzel még nem indult emelkedésnek.

Utolsókat rúgja az építőipari növekedés?
Ahogy az várható volt, az ősz közepi bővülésért az egyéb építmények kategória felfutása felel, eközben az épületek körében folytatódott a néhány hónapja megfigyelhető visszaeső tendencia. Ez arra utal, hogy a bővülést elsősorban (az önkormányzati választásokra is időzített) infrastrukturális fejlesztések magyarázzák. A statisztikai hivatal közlénye szerint az alágazat "növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze".

Utolsókat rúgja az építőipari növekedés?
A közeljövővel kapcsolatos enyhe pesszimizmusunkat azonban nem is a fenti számokra, hanem a rendelési adatokra alapozzuk. Jól érzékelhető ugyanis, hogy az ágazat termékei iránti kereslet folyamatosan apad. A 2014 októberében kötött új szerződések volumene 26,7%-kal kisebb az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 34,1%-kal maradt el a 2013. októberitől, vagyis érezhető a választások utáni "leengedés". Ezt a hatást támogatja az is, hogy az uniós forrásokat (melyek szinte teljes egészében finanszírozzák ezeket az építkezéseket) jelenleg rekord gyorsasággal hívjuk le, további dinamizálódás nemigen valószínű.

Ezzel együtt némi "kakaó" van még az ágazatban, hiszen a teljes rendelésállomány még mindig 10,4%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor ez a mutató meredeken süllyed (jelenleg bő két éves mélyponton áll), és amennyiben a friss rendelésekben nem történik váratlan dinamizálódás, úgy hamarosan a negatív tartományba fordul.

Utolsókat rúgja az építőipari növekedés?
összeomló piac ideges vagyonkezelő
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
nyugdíjas parlament