Előfizetői tartalom

A jegybank egyáltalán nem aggódik

Portfolio
Az inflációs cél elérését biztosítják a jelenlegi monetáris kondíciók - áll a kamatdöntés után megjelent közleményben. A dokumentumban halvány utalás sincs arra, hogy az alappálya szerint esetleg alullőheti a jegybank a célt, vagyis a kamatcsökkentés fel sem merül. Pontosabban: az összes olyan tényezőt, ami miatt mégis szükség lehet a kamatcsökkentésre, kockázati forgatókönyvekbe pakolta a jegybank. Ilyen például a tartósan alacsony olajár, illetve a külső kereslet romlása. (Vagyis az alappálya szerint az olajár visszaemelkedik, illetve a külső környezet esetében is el tud képzelni az alappályánál rosszabb helyzetet.) Így egy kicsit úgy néz ki, mintha a jegybank a mindenképpen az inflációs célkövetés logikájába kívánta belegyömöszölni a kamatdöntés indokait, a lefelé mutató kockázatokat pedig egyelőre "kiszervezte" az előrejelzésből. Finom utalást azért a közlemény elejére beszúrt a jegybank, nevezetesen, a jegybank a pénzügyi stabilitásra is odafigyel. A jegybank amúgy nincs könnyű helyzetben, a bizonytalanságot jellemzi, hogy három alternatív forgatókönyvre is felhívja a figyelmet a közlemény. A közleményt szó szerint közöljük, a vastag kiemelések tőlünk származnak.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a tartósan laza monetáris kondíciók összhangban vannak az árstabilitási cél elérésével. A Monetáris Tanács megítélése szerint a kamatcsökkentési ciklus lezárását követően az inflációs cél középtávú elérése és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzése a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását indokolja....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés