Gazdaság

Jövőre indul be az igazi pénzpumpa

Portfolio
A költségvetési kiigazítás befejeződik, az Európai Központi Bank új eszközvásárlási programja pedig - az eurózóna mellett - hazánk növekedésére is pozitív lehet. Európa azonban ismét egy lépéssel Amerika mögött áll: az Atlanti-óceán túlpartján tovább csökkenhet a központi bank gazdaságélénkítő szerepe, miközben az európai kontinensen ezzel ellentétes folyamatok indulnak meg. A hazai jegybanki politikában nem várható számottevő változás: deflációs veszély nincs, a lakosság a termékek és szolgáltatások olcsóbbá válását átmenetiként éli meg.
Portfolio: Hogyan látod a jövő évben a magyar gazdaság külső környezetét? Összességében romlani vagy javulni fog a gazdasági klíma?Jövőre indul be az igazi pénzpumpa
Balatoni András: Véleményem szerint alapvetően befolyásolhatja a nyugat-európai növekedési kilátásokat, hogy a költségvetési kiigazítás befejeződik. A ciklikusan és egyszeri hatásoktól megtisztított ún. strukturális deficit nem fog tovább javulni, vagyis a diszkrecionális fiskális politika a szigorítás helyett inkább semleges hatást fejt majd ki a növekedésre. Nagy kérdés, hogy valóban elkezd-e az EKB államkötvényeket vásárolni. A növekvő euro-likviditás kedvező hatást fejthet ki a közép-kelet-európai régió kötvénypiacaira. Ez még akkor is igaz, ha az angolszász országok a gazdasági ciklus más fázisában vannak, emiatt fokozatosan szigoríthatják a monetáris kondíciókat. Összességében mérsékelt optimizmussal tekintek a külső gazdasági környezetre jövőre. Ezt a képet persze számos kockázat övezi.

P: Romolhatnak-e tovább az orosz-ukrán krízis miatt az európai (és a magyar) gazdaság növekedési lehetőségei?

B.A.: Ez az egyik legfontosabb kockázat a külső környezetre vonatkozóan. Oroszország és Ukrajna hazai exportban elfoglalt súlya meglehetősen kicsi, ezért a közvetlen, hazai hatás meglehetősen gyenge volt. Emellett a hazai új autógyárak termelésének felfutása épp egybeesett az orosz-ukrán krízis eszkalálódásával és így a nyugat-európai konjunktúra lanyhulásával, ezért egyre jobban elváltak egymástól a hazai és a német ipari adatok. Az exportpiaci részesedés emelkedése azonban csak ideig-óráig tudja elfedni a krízis hatását, mivel az FDI beáramlás nagyon jelentősen lelassult az elmúlt időszakban. A szinkron a hazai és a nyugat-európai mutatók között így ismét erősödni fog a jövő évben. Ez idő alatt enyhülhet a feszültség, illetve a növekedésorientált monetáris és semleges fiskális politika a belső növekedést is támogathatja a főbb külkereskedelmi partnereinknél, azaz az eurózónában.

P: Ma a piac úgy látja, hogy a nagy gazdaságok monetáris politikái nincsenek szinkronban. Európa és Japán lazít, az USA már a szigorításra készül. Mik az ezzel kapcsolatos várakozásaid 2015-re?

B.A.: A monetáris divergenciának fundamentális forrásai vannak. Az USA rugalmas munkaerőpiaca sokkal gyorsabban lehetővé tette a válság utáni helyreállást, emellett a dollárba vetett bizalom lehetővé tette, hogy a törékeny növekedés időszakában mind a monetáris, mind a fiskális politika teljes gőzzel támogassa a keresletet. Gondoljunk csak bele, hogy ki merte volna finanszírozni - a válság időszakában a nagyon is kívánatos - fiskális expanziót az eurózóna periferiális országaiban! A bizalom hiánya fiskális restrikciót tett szükségessé, ami tovább lassította a kilábalást. Az európai országokban a munkaerő-piaci merevségek pedig jól ismertek, ezek érdemben hozzájárultak ahhoz, hogy míg az angolszász országok a kilábalást követően a gazdasági ciklus expanziós fázisába léptek, addig a kontinentális kilátásokra a gyenge növekedés és a deflációs félelmek nyomták rá a bélyegüket. A gazdaság eltérő ciklikus helyzete más-más monetáris politikát eredményezhet az Atlanti-óceán két partján: míg az USA-ban a kamatemeléssel fokozatosan csökkenhet a Fed gazdaságélénkítő szerepe, addig az eurózónában a jövő évben fog beindulni az igazi pénzpumpa.

P: A jegybank az alacsony infláció miatt egyre inkább a további kamatcsökkentés lehetőségét fontolgathatja. Ugyanakkor a gazdaság már közel van a potenciális kibocsátásához, amikor már további monetáris lazítás már nem javasolt. Hogyan lehet feloldani ezt az ellentmondást?

B.A.: A keresleti ciklus és az inflációs mutatók akkor válnak el egymástól, ha költségsokkok határozzák meg az árak változását. Jelenleg épp ezzel a konfliktusos helyzettel kell megküzdeni a Monetáris Tanácsnak. Az alacsony olajár miatt a teljes fogyasztóiár-index még az 1 százalékot sem fogja elérni a jelenlegi várakozások szerint, míg a reálgazdaság és a hazai munkaerőhiány egyre jelentősebb belső inflációt gerjeszt. A személyes véleményem ezzel kapcsolatban az, hogy amíg a deflációs veszély nem veszélyeztet a költségsokkok miatt, addig a belső inflációs folyamatokra, azaz alapvetően a munkaerőpiac helyzetére kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Ez azt jelenti, hogy az infláció mellett a bérdinamikát, azon belül is elsősorban a vállalkozói szféra rendszeres béreit kell árgus szemekkel figyelni. Ezt az álláspontomat különben az MNB egy korábbi tanulmánya is alátámasztja.

A deflációs veszély pedig egyszerűen tesztelhető. Ha a csökkenő árak esetén a fogyasztók növelik a vásárlásaikat (megrohamozzák a benzinkutakat, többet használják az autójukat), addig a deflációnak a jövedelmi hatása domináns. Ekkor a költségsokkok a belső keresletet emelik, azaz támogatják az árak emelkedését és tompítják a deflációt. Ha ezzel szemben a csökkenő árak miatt, az emelkedő reálbér ellenére a fogyasztás visszaesik, akkor a helyettesítési hatás válik dominánssá. A visszaeső kereslet tovább csökkenti az árakat és ez gyorsítja az árak csökkenését. A legfrissebb kiskereskedelmi és fogyasztási adatok inkább azt igazolják, hogy hazánkban nincs deflációs veszély. A háztartások az árak csökkenését ideiglenesnek gondolják, ezért élnek az alacsony árak nyújtotta lehetőségekkel, fogyasztanak, ezzel keresleti oldalról emelik az inflációs nyomást.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
mav ev vegi juttatas