Előfizetői tartalom

Január végéig még nem büntet a NAV ekáer-ügyben

MTI
A tisztességes gazdálkodókat segíti a január 1-jén bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer), amelybe már több mint 9 ezer vállalkozás regisztrált, és majd 10 ezer bejelentés érkezett - hangsúlyozta egy keddi sajtótájékoztatón a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője. Suller György Attila pénzügyőr alezredes elmondta: az új rendszerrel lehetővé válik az árumozgások valós idejű ellenőrzése, ezzel az ekáer hozzájárul az áfacsalások visszaszorításához, és segít nyomon követni az élelmiszerek szállítási útvonalát. "Ezáltal tisztulhat a piac, a tisztességes gazdálkodókat segíti ez a rendszer" - mondta a szóvivő.

Január 1-től a bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítás kizárólag ekáer-szám birtokában végezhető. A NAV már ellenőrzi ezek meglétét, de január végéig türelmi időszak van, mulasztási bírságot nem szabnak ki. Februártól már bírságot szabnak ki, amely a be nem jelentett áru értékének 40 százalékáig terjedhet. Az MTI kérdésére a NAV-szóvivő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés