Gazdaság

Megállapodott a Templetonnal a csőd szélén táncoló Ukrajna?

Portfolio
Idén január elsején mindössze 7,53 milliárd dollárt tettek ki Ukrajna nemzetközi tartalékai, ami egy hónap alatt közel 2,5 milliárd dolláros esésnek felel meg - közölte a megdöbbentően alacsony számot ma az ukrán jegybank. A friss adat 63%-os zuhanást jelent az egy évvel ezelőtti állapothoz képest és jól mutatja azt, hogy keleti szomszédunk rendkívül rá van szorulva a nagyon gyorsan folyósítandó további IMF-es nemzetközi hitelcsomagra, különben rövid távon nagyon reális az államcsőd a devizaalapú adósságelemekre. Egyelőre nem tisztázott módon azonban ezt lehet, hogy elkerüli Ukrajna, mivel állítólag megállapodott az ország legnagyobb magánhitelezőjével. Közben úgy tűnik, hogy az oroszok is "verni kezdik az asztalt."
A friss jegybanki tartalék-adat mindössze ötheti ukrán termék- és szolgáltatás importra lenne elegendő és a devizatartalék szempontjából rendkívül kiélezett helyzet egekben tartja az ukrán állam csődkockázatát. Ezt tovább növelné az a napokban meglebegtetett orosz pénzügyminiszteri kérés, hogy a bő egy éve megvett 3 milliárd dollárnyi ukrán államkötvényt idő előtt fizesse vissza nekik Kijev. Erre a jogi alapot az szolgáltatná, hogy az ukrán GDP-arányos államadósság elérhette a 60%-os küszöböt, ami a kötvény kibocsátási dokumentuma alapján lehetővé tenné az idő előtti tartozás követelését.

Az oroszoknál erről egyelőre még nincs döntés, az ukránok viszont már jelezték, hogy elvileg készek lennének idő előtt kifizetni ezt a tartozást, legalábbis ma ukrán kormányzati forrásokra hivatkozva erről számolt be a 112 Ukrajna nevű tévécsatorna. Az adás szintén kormányzati forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy sikerült megállapodniuk az ország kulcsfontosságú hitelezőjével, egy amerikai befektetési alappal, és a forrás hozzátette, hogy "ha tényleg végrehajtjuk a reformokat, akkor nem lesz államcsőd".

Megállapodott a Templetonnal a csőd szélén táncoló Ukrajna?
Amint arról korábban többször beszámoltunk: Magyarországhoz hasonlóan Ukrajnában is a legnagyobb állami hitelezővé vált a Templeton Alapkezelő, így őt takarhatja a nagy amerikai alap kifejezés. Egyelőre azonban nem világos, hogy egyrészt miféle megállapodásról lehet szó és hogyan tudja Ukrajna a reformokért cserébe elkerülni a fenyegető államcsődöt.A mélybe zuhanó jegybanki tartalékok láthatóan nem elegendőek a hrivnya folyamatos gyengülésének féken tartására jegybanki intervenciók keretében, illetve láthatóan hatástalan az, ha időnként a jegybank megpróbálja ezzel korlátozni, esetleg megállítani az esést a dollárral szemben.

Megállapodott a Templetonnal a csőd szélén táncoló Ukrajna?
Az IMF nemzetközi szakértői delegációja egyébként éppen a napokban érkezett Kijevbe, hogy áttekintse az ukrán gazdasági és pénzügyi helyzetet és a januárt végéig tervezett látogatás alapján az ukránok abban reménykednek, hogy három, eddig beígért hitelrészletet is folyósít neki az IMF bő 4 milliárd dollár méretben a 17 milliárdos keretből.A reménykedés másik iránya az, hogy az eddigieknél nagyobb nemzetközi hitelcsomagot ad össze Ukrajnának a Nyugat, mert a korábbi makrogazdasági pályáról láthatóan letért az ország, sokkal súlyosabb a válság, így nagyobb finanszírozási szükséglet is keletkezik keleti szomszédunkban. Soros György minap arra szólított fel, hogy egy 50 milliárd dolláros méretű csomaggal kellene megsegíteni Ukrajnát.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as