Előfizetői tartalom

Kísérteties hasonlóság: megismétlődhet az 1986-os olajválság

Portfolio
Az olajnál nem számít ritkaságnak az árfolyam gyors zuhanása, vagy éppen tetemes emelkedése, ezek a piac természetes velejárói. A mostani olajár-esés nagyban eltér az elmúlt évtizedekben látottaktól, egy esetben azonban nagyon is szembetűnő a hasonlóság: ez az 1985-86-os olajár-összeomlás. A Morgan Stanley ezzel kapcsolatos elemzése igen érdekes tapasztalatokra világított rá, ezek alapján pedig a részvénypiaci befektetőknek nem feltétlen kell pánikolni, ugyanis 1986-ban: a globális szupermajor olajcégek gyorsan reagáltak a megváltozott piaci körülményekre, elsőként visszafogták a beruházásokat, majd költségcsökkentésekbe kezdtek... ... aminek következtében a szabad cash termelés meglehetősen stabil maradt... ... ahogy az osztalékfizetés is az osztalékhozamok szépen megemelkedtek a cégek részvényei az olajár mélypontra kerülése előtt 3 hónappal már felülteljesítésbe kezdtek az olajipari szolgáltató cégeknél viszont a problémák súlyosabbak voltak, a válság sokkal tovább elhúzódott 1985-86-ban az olajár alig több mint fél év alatt a 30 dollár körüli szintekről egészen 9 dollárig esett, azaz 70 százalékot zuhant. A mostani áresés ettől azért még valamelyest elmarad, a WTI-nél 56 százalékos zuhanás volt megfigyelhető tavaly nyár óta. Így az olajnál lehet még tér lefelé. Ha valóban így lesz, annak többek között a hazai autósok is örülhetnek, hiszen ez az üzemanyagárak további csökkenésében csapódhat le.

A 86-os olajpiaci összeomlás Az olajpiacon az elmúlt évtizedekben nem voltak ritkák a jelentős áresések, elég csak 1998-ra gondolni, amikor a kőolaj ára 10 dollár alá esett. Amit jelenleg megfigyelhetünk, az sokban különbözik a korábbi nagy olajár esésektől, azonban nagyban hasonlít egy esethez: ahhoz, amit 1985 novembere és 1986 júliusa között láthattunk. Az olajárak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés