Gazdaság

Látványosan kivégezték az olajat

Portfolio
Nem enyhül a nyomás az olajpiacon, a februári határidős árat tekintve az amerikai WTI kőolaj már 44,5 dollárnál jár, míg a Brent 45 dollár közelében. A befektetőket láthatóan nem hatották meg a friss kínai külkereskedelmi adatok, pedig decemberben rekordszintre ugrott a kínai olajimport.
Van még lejjebb

Ma sem szűnik az eladói nyomás az olajpiacon, a tegnapi lejtmenetet követően ismét nagy esés látszik mind a Brentnél, mind a WTI-nél. A februári lejáratra vonatkozó határidős árak alapján az európai benchmark olajfajta 45 dollár környékén mozog, míg az amerikai könnyűolaj, a WTI 44,5 dollárnál jár.

Látványosan kivégezték az olajat


Látványosan kivégezték az olajat
A tegnapi esésben nagy szerepet játszott, hogy a Goldman Sachs jelentősen visszavágta az idei és a jövő évi olajár előrejelzését, és ugyanígy tett a Societe Generale elemző csapata is.

A befektetőket pedig láthatóan az sem hatja meg, hogy a ma megjelent decemberi kínai külkereskedelmi adatok meglehetősen jók lettek. A legnagyobb ázsiai gazdaság decemberi kőolaj importja rekordszintre emelkedett.

A befektetők láthatóan igen érzékenyen reagálnak minden negatív fejleményre, a pesszimizmus erőteljesen extrém, persze ez így volt az utóbbi 3 hónapban is, érdemi korrekció pedig nem következett be. Mind a határidős, mind az opciós piaci folyamatok a befektetők aggodalmait tükrözik: a nettó spekulatív vételi kontraktusállomány nem tud érdemben növekedni, a 30 dolláros kötési áru put-okban pedig egyre nagyobb az aktivitás. Sőt, már a 20 dolláros kötési árú eladási opciók iránt is egyre nagyobb az érdeklődés.

A fundamentumokban nincs változás

Az olajpiaci fundamentumokban a korábbiakhoz képest nem állt be alapvető változás, az árakra továbbra is az erős túlkínálat nyomja rá bélyegét. A kínálati oldal a geopolitikai feszültségek ellenére meglehetősen stabil, sőt:

  • Oroszországban a tavalyi évben átlagban napi 10,58 millió hordóra futott a kitermelés az energiaügyi minisztérium közlése alapján, amire a Szovjetúnió felbomlása óta nem volt példa.
  • Decemberben az iraki olajexport 1980 óta nem látott szintre emelkedett, főként a déli, exportra termelő mezők rekord kihozatalának köszönhetően (ezek az ISIS-harcoktól egyelőre mentes területek)
  • Az OPEC pedig mindeközben éles stratégiaváltást lebegtetett meg az utóbbi hetekben: a szaúdi olajminiszter jelezte, a kartell védi a piaci részesedését, méghozzá bármi áron. Ennek hatására az OPEC-kitermelés csökkentéssel kapcsolatos rövid-közép távú várakozások végleg kiárazódhatnak.


Ezek alapján az idei évben is jelentős túlkínálat várható a globális olajpiacon, ennek mértékét az év első felében a szakértők napi 1-2 millió hordó közé teszik. Lassan azonban a kínálati oldal alkalmazkodása is bekövetkezhet, ez a legutóbb közzétett, amerikai olajfúró kapacitásokra vonatkozó adatok alapján már meg is indult. A folyamatot persze sok kérdőjel övezi, nem tudni, hogy hol lesz az a szint, ami már stabilizálni tudja a piacot. Az mindenesetre elmondható, hogy az alkalmazkodás nem lesz gyors, hiszen először azok a projektek kerülnek csak felfüggesztésre, ahol relatíve kevés beruházás történt, illetve azokat állíthatják le elsőként, ahol a bevételek a kitermelés változó költségeit sem fedezik. Ez utóbbinál is érdemes megjegyezni, hogy még ez a feltétel sem garantálja a projekt bezárását, ha a tulajdonos bízik abban, hogy az árak megfordulnak, és persze van is kellő pénzügyi tartaléka, hogy a nehéz időszakot átfinanszírozza.

Látványosan kivégezték az olajat
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kobe bryant