Előfizetői tartalom

Óvatosan nyit az EU az oroszok felé?

Portfolio
Óvatos és fokozatos nyitást sugall az EU tagállamainak az Oroszországhoz fűződő viszony normalizálása érdekében az a négyoldalas dokumentum, amelyet Federika Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője készített egyfajta gondolatkísérletként a tagállami külügyminiszterek orosz kérdésnek szentelt hétfői stratégia vitája elé - írja a Bruxinfo.hu a birtokába került dokumentumra hivatkozva. Az anyag azt firtatja, hogy hogyan tudná az Unió a szankciós politikán túl proaktívabb megközelítéssel "kicsalogatni az erdőből" az oroszokat és lépésről-lépésre életet lehelni az ukrán válság miatt lefagyott kétoldalú viszonyba. A papír a krími és a kelet-ukrajnai szankciókhoz való differenciált hozzáállás lehetőségének gondolatával is eljátszik.

A nyitás pártolói és ellenzői A lap szerint diplomáciai források azt mondják: Mogherini felhatalmazást szeretne kapni a külügyminiszterektől arra, hogy Moszkvába utazzon, ahol személyesen tájékoztatná a moszkvai vezetést az EU nyitási készségéről, feltéve, hogy létezik ilyen egységes tagállami akarat. A Bruxinfo.hu emlékeztet arra, hogy Mogherinit kezdettől fogva gyanakvással...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés