Gazdaság

Új mentőcsomagot adna az EU az ukránoknak

Weinhardt Attila, Brüsszel
A tavaly nyújtott 1,65 milliárd eurós makropénzügyi segítségnyújtási csomagon felül további 1,8 milliárd eurós mentőcsomagot javasol az Európai Bizottság nyújtani Ukrajnának - jelentette be a ma délutáni Európai Tanács ülést követő brüsszeli sajtótájékoztatón Valdis Dombrovskis, a Bizottság alelnöke.
Kérdésre válaszolva az alelnök elmondta, hogy a tervek szerint a mentőcsomagot három részletben fogják folyósítani. Ebből az első részlet utalására várhatóan az év közepén kerül sor és az ukrán kormányzati működés struktúrájának reformjához kötik ezt.

Az Európai Tanács friss ukrán fejleményekkel állásfoglalásáról további információk:A Stabilitási és Növekedési Egyezményben lefektetett plafonszámok (3%-os deficit és 60%-os adósságkorlát a GDP arányában) rugalmas figyelembe vételével/értelmezésével kapcsolatban a minap javasolt a Bizottság bizonyos helyzetekre könnyítő, rugalmas hozzáállást segítő módosításokat (flexibility clause), igaz ezzel párhuzamosan az alapszabályok továbbra is érvényben maradnak. A Bizottság rugalmas klauzulával kapcsolatos javaslatairól további részletek:Az ezzel a témával kapcsolatos kérdésekre Dombrovskis többször is hangsúlyozta, hogy az ún. rugalmassági klauzula keretében nem elég a tagállamok felől az ígéret a plafonszámok betartására (a preventív szakaszban sem). Ennek oka elmondása szerint az, hogy a Bizottság a saját makrogazdasági előrejelzéseinél csak olyan reformokat vehet majd figyelembe, amelyekről már megszületett a tagállami döntés, el is kezdte az adott tagállam a megvalósítást és a reform gazdasági-pénzügyi hatásairól részletes elemzés is készült.

Az olasz helyzettel kapcsolatos kérdésekre reagálva a Bizottság alelnöke emlékeztetett arra, hogy Olaszország jelenleg a fiskális felügyelet ún. preventív szakaszában jár (nem korrekciós szakaszban), így arra kell törekednie, hogy a 3%-os GDP-arányos deficitplafon alatt biztonságos távolságra (safety margin) tartsa saját deficitjét.

Új mentőcsomagot adna az EU az ukránoknak
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice