Gazdaság

Kenyérárat csökkentene a Fidesz

MTI
Portfolio
A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát.

Ha a gázolaj árának emelkedésekor ugyanolyan mértékben nő a fehér kenyér ára is, akkor elvárható, hogy a gázolajár-csökkenéskor a fehér kenyér ára is ugyanúgy csökkenjen

- mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a gazdasági bizottság elnöke szerdán Budapesten újságíróknak, miután - Tállai András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár jelenlétében - tárgyalt a Magyar Pékszövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének képviselőivel. Közölte, az egyeztetést a kereskedőláncok képviselőivel folytatják, mert a végső fogyasztói árat ők alakítják ki.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy vizsgálatot kezdeményez az albán pékségek közteherfizetésével kapcsolatban. Septe József, a pékszövetség elnöke a tárgyalás után kijelentette: a jelenlegi költségszerkezet nem teszi lehetővé nekik a sütőipari termékek árának csökkentését.


Továbbra is egyszerű dörgölőzésnek hat a kenyérár politikai szintre emelése. Feltehetően egyszerűen arról a szándékról van szó, hogy az esetleges árcsökkenést (legalább részben) politikai érdemként tüntesse fel a kormány. Ugyanakkor az elmúlt években a gazdaságpolitika elég sok területen nyúlt bele a piaci mechanizmusokba ahhoz, hogy az ilyen mozgolódások figyelmet váltsanak ki. Az élelmiszeripar egyébként részben annak is köszönheti ezt a mostani cicaharcot, hogy az elmúlt években minden költségemelkedést hangos nyilatkozatok szintjén próbált kezelni. Valójában a rossz termés, az energiaáremelés, az adóváltozások stb. sosem gyűrűztek át végül olyan mértékben az árakba, mint ahogy arról a szakmai képviseletek előzetesen beszéltek, ám most ezek a megszólalások is hivatkozási alapot jelentenek a politikusi "túlmozgások" számára.


Kenyérárat csökkentene a Fidesz
Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a péktermékek árképzéséről tartott tárgyalás után az Országgyűlés Irodaházban 2015. január 28-án.
cimlap_Orlen0129
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár