Gazdaság

Végre előre láthatjuk a jövőt?

Portfolio
Tíz hónapra előre megjósolja a magyar gazdasági teljesítmény alakulását egy új modell. A sikerességét természetesen majd a következő hónapokban lehet tesztelni igazán, de az mindenképpen érdekes vállalkozás, hogy ne feltevésekből, hanem kizárólag ma már ismert tényadatokból próbáljunk a jövőre vonatkozó prognózist adni.

Létezik-e jósgömb?

A szakértők elé mindig nagy kihívást állít a jövőbeli gazdasági folyamatok előrejelzése. A gazdasági növekedésre vonatkozóan például a legtöbb prognózis úgy készül, hogy a a jövőben jelentkező hatásokra valamilyen feltételezéssel élünk, és ebből számolunk valamilyen eredményt. Például hogy az idén mekkora lesz a bérnövekedés, vagy az autógyárak mekkora kapacitásbővítést terveznek, vagy éppen hogy a német gazdaság importkereslete mennyire húzhatja a hazai kivitelt. Ezek közvetlenül és szorosan összefüggnek a gazdasági teljesítménnyel, viszont a jövőbeli alakulásuk természetesen nagyon bizonytalan.

Mennyire csábító gondolat, hogy próbáljuk meg a jövőt úgy előrejelezni, hogy a jelenben már ismert adatokra támaszkodunk! Vajon van-e már a jelenben annyi ismert információ, amiből a következő negyedévek növekedési folyamataira elég pontos előrejelzést lehet adni anélkül, hogy feltételezésekbe bocsátkoznánk? Tulajdonképpen erre tesz kísérletet valahol az összes üzleti bizalmi mutató és konjunktúraindex, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek nagyon korlátozott hatékonyságúak. A fő probléma velük, hogy
  • jellemzően nem jeleznek igazán hosszú időre előre, leginkább "jelenidejű" indikátorok,
  • gyakran a gazdaság egy korlátozottabb szeletére (feldolgozóipar, üzleti szolgáltató szektor stb.) vonatkoznak,
  • és a pontosságuk sem mindig kielégítő.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kísérletet tett arra, hogy úgy próbálja meg előrejelezni a növekedési folyamatot, hogy kizárólag már ismert adatokra támaszkodik. Erőfeszítései eredményesnek bizonyulnak, legalábbis a közgazdász a napokban bemutatott egy olyan modellt, amely az elmúlt 12 évben meglehetősen pontosan előrejelezte a gazdasági trendfordulókat, ütemváltásokat. Íme, először magyarázat nélkül az ábra:

Végre előre láthatjuk a jövőt?
A fenti ábrához természetesen sok magyarázat tartozik. A piros pöttyök a magyar GDP-növekedést mutatják (negyedévente, év/év alapon). Jól látható, hogy ennek alakulása szorosan együtt mozog az üzleti szektor teljesítményét megragadó "egyidejű index"-szel, amit a piros vonal mutat. Ez az ipar, az építőipar és a kiskereskedelem teljesítményét foglalja magában, havi frekvencián. A grafikonon a narancssárga vonal az ING indikátora, ami meglehetősen szorosan követi a két piros adatsor hullámzását. Hogy ez miért érdekes? Azért, mert a "Leading HUBE" értékeit 10 hónappal előrecsúsztattuk időben, vagyis valójában egy adott pontban felvett értéke csak olyan adatokból épül fel, amelyek legalább 10 hónappal korábbiak.

Magyarul: az ábra alapján úgy tűnik, hogy az ING előrejelző (leading) indikátora 10 hónappal előre képes jelezni a gazdasági mozgásokat.

De pontosan mit is? Ahogy az látszik, a mutató nem ad előrejelzést a GDP-re, hiszen sokszor inkább "csak" párhuzamosan hullamzik a GDP (vagy éppen az üzleti index) által leírt ciklussal. Ugyanakkor ez az erős korreláció mégis sokat érhet. Balatoni András a Leading HUBE bemutatásakor például az alábbi ábrával érzékeltette, hogy mennyire erősnek bizonyult a múltban a recesszió előrejelzése. Ahogy látható, a 10 hónapra előre jósló mutató nagyon magas valószínűséggel jelezte előre a gazdasági visszaeséseket.

Végre előre láthatjuk a jövőt?
Ezen felül Balatoni egy kereszt-korrelációs vizsgálattal azt is megállapította, hogy más előrejelző mutatókhoz képest a Leading HUBE szorosabb kapcsolatban van a gazdasági ciklussal, ráadásul mindezt sokkal nagyobb, 10 hónapos előrejelző erővel teszi, míg a többinek ilyen tulajdonsága szinte nincs is.

Mi vár ránk az idén?

Amennyiben a modell a következő hónapokban is jól működik, akkor rövid távon lassulás vár a magyar gazdaságra. Pontosabban az éves GDP-növekedés mérséklődésére számíthatunk még a következő rövid időtávon (ezt mutatja az írás első ábrája), ám jó hír, hogy ezután élénkülni fog a gazdaság. Ha hihetünk az előrejelzésnek, akkor az év második felében már újra magasabb indexeknek örülhetünk.

Adódik a kérdés, milyen mutatókat használ fel a modell, amiből ezeket a (múltban) igen pontos előrejelzéseket adja? Balatoni 80 olyan változót vizsgált meg, amelyekről előzetesen feltételezni lehetett, hogy bizonyos mértékig előremutató jelleggel bírnak. A vizsgálatok során ezek közül kilenc maradt fent a rostán. Ezeket mutatja az alábbi táblázat. Ahogy látható, hazai (ipari, építőipari) rendelési mutatók, illetve magyar és német konjunktúramutatók kisebb-nagyobb mértékben transzformált változatai adják az előrejelzés alapját.

Végre előre láthatjuk a jövőt?
Balatoni András ugyanakkor felhívja a figyelmet:

ez az index is alapvetően múltbeli korrelációkon alapul, senki sem tudja garantálni, hogy ezek a jövőben is fenn fognak állni. Mindenesetre az elmúlt években a statisztikai tesztek alapján stabilnak tűnik a változók közötti kapcsolat.

A következő egy évben mindenesetre érdemes lesz figyelni a modell előrejelző erejét. A Leading HUBE minden hónap második felében (17-19. között) jelenik majd meg, és a segítségével talán több sejtésünk lehet arról, merre tart éppen a magyar gazdaság.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as