Gazdaság

Gyilkos számok az adósokról! - Kiderült, mit tett a kormány

Portfolio
A novemberi hónap után tavaly decemberben ismét csökkent a költségvetési szervek tartozásállománya. Ez nem váratlan fejlemény, hiszen a kormány az év végén - a szokásoknak megfelelően - plusz pénzt juttatott az intézményeknek. Az egyszeri év végi forrás azonban továbbra sem oldja meg a problémát, a teljes adósság 100 milliárd forint körül jár.

A várt csökkenés

A költségvetési szervek adósságállományának részletes adatait havonta teszi közzé a Magyar Államkincstár. Ezeket a jelentéseket az elmúlt időszakban egyre több figyelem övezte, több okból is:
  • Az egész költségvetésre nézve rendszerszintű kockázatot hordoz magában a jelentős tartozás
  • Ezen belül különösképp az egészségügyi intézmények adóssága figyelemreméltó. Ez ugyanis az egyik tünete a problémákkal küszködő egészségügyi ellátórendszernek

A MÁK nemrégiben ismertette a 2014. december végi tartozásállományt. Ezek szerint az év utolsó hónapjában 9,7 milliárd forinttal 98,2 milliárd forintra csökkent az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek adóssága.

Gyilkos számok az adósokról! - Kiderült, mit tett a kormány

Az év végi csökkenés egyáltalán nem meglepő, sőt az elmúlt évek alapján szokványosnak mondható, a kormány ugyanis az év utolsó hónapjaiban már tisztában van a költségvetés állapotával és ilyenkor plusz forrást ad az intézményeknek (maradvány, illetve kiadászárolások feloldásával). A költségvetési szervek pedig ezt a plusz összeget a tartozásaik kiegyenlítésére fordíthatták.

Csöbörből vödörbe

A kormány tavaly év végén több olyan intézkedésről is döntött, amivel lazított kicsit a gyeplőn. Feloldotta például a nyári kiadászárolást és ezeket a tételeket a szerveknek tartozásállomány-csökkentésre kellett felhasználniuk. Emellett 10,4 milliárd forintot osztott szét a kormány a kórházak között az egészségügyi kassza maradványából. Ezek fényében tehát tényleg nem meglepő az adósságállomány-csökkenés, a komoly terhet azonban csak részben könnyítette.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a teljes adósságállomány közel fele (48,5%-a) 60 napon túli lejáratú, ezek értéke eléri a 47,7 milliárd forintot. A 30 nap alatti tartozások összege 31,2 milliárdot, a 30-60 nap közötti tartozások összege 16,8 milliárd forintot tesz ki az államkincstár adatai szerint.

A teljes adósság legnagyobb része a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fent, összesen 91,1 milliárd forint értékben. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a Magyar Orvostechnológiai Beszállítók Szövetsége újabb figyelmeztetést adott ki: a kórházaknak nyújtott év végi plusz forrás nem oldotta meg a kifizetetlen számlák helyzetét, az intézmények sakkoznak. Ez pedig hazai vállalkozásokat lehetetlenít el.

És a lista

A teljes adósság 79%-a jelentkezik az Emberi Erőforrások Minisztérium fejezetében, ami az egészségügyi intézmények számait látva nem meglepő. A Miniszterelnökségnél 7,7 milliárd forintnyi tartozás halmozódott fel.

Ha az egyes intézményeket tekintjük, akkor azt mondhatjuk, hogy a legnagyobb adós a KLIK 4,7 milliárdos adósságával. Ezek után jönnek a sorban az egyetemek, azon belül is az orvostudományi egyetemek. A teljes listáért kattintson ide!

Gyilkos számok az adósokról! - Kiderült, mit tett a kormány
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
munkasszallo epites palyazat miniszterium itm