Gazdaság

Három fő kérdésről tárgyalt Orbán Merkellel

Portfolio
Angela Merkel német kancellár hétfőn munkalátogatást tesz Budapesten. Fél kettőkor félórás közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel, ahol a felek beszámoltak a megtárgyalt ügyekről. Így téma volt az ukrán helyzet, az energiaellátási kérdések, de a demokrácia ügye is szóba került. A megszólalásokból és válaszokból érezhetően kihallható volt, hogy vannak nézeteltérések.

Fontosabb részletek
  • Három fő téma volt Orbán Viktor és Angela Merkel között a hétfő délutáni sajtótájékoztatón elhangzottak alapján: az ukrán helyzet, az energiafüggőség (Oroszország szerepe) és a demokrácia helyzete.
  • A német vezető első üzenete arra vonatkozott, hogy a nagy többséggel bíró magyar kormánynak meg kell hallgatnia az ellenzéket és a civil társadalmat.
  • Az ukrán helyzetet mielőbb rendezni kell, tűzszünetet sürgetett a német kancellár. Merkel második üzenetét ennek kapcsán fogalmazta meg.
  • Szerinte az ukrán konfliktus rendezésének ügyében Európának egységesen kell fellépnie, még akkor is, ha eltérőek az egyes európai tagállamok kiindulási pontjai (például Magyarország nagyobb orosz gázfüggősége)
  • A harmadik üzenet pedig még inkább egyértelmű volt Merkel részéről, amikor kijelentette: nem tudja értelmezni az "illiberális demokrácia" kifejezést, amit előszeretettel használ Orbán Viktor.

Ebben nem volt akkora egyetértés

Egy újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy Angela Merkel hogyan értelmezi az Orbán Viktor által tavaly használt illiberális demokrácia kifejezést. Merkel ennek kapcsán kijelentette: "beszéltünk a demokráciáról és a demokráciák sajátosságairól, el kell mélyítenünk a beszélgetést ebben a témában". "Számunkra a demokrácia gyökerei mindig is a liberalizmushoz kapcsolódnak. Pártunknak, a CDU-nak három gyökere van, keresztényszociális, liberális és konzervatív gyökér. Ezzel vagyunk mi néppárt".

Az illiberális szóval - a demokráciával összefüggésben őszintén szólva - nem tudok mit kezdeni

- jegyezte meg válaszában a kancellár. A magyar miniszterelnök is kifejtette véleményét röviden a témában.

Nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, s "ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki

- mondta Orbán Viktor, amelyből úgy tűnt, hogy a magyar miniszterelnök nem enged korábbi álláspontjából.


Angela Merkel reakciója Orbán Viktor fenti, utolsó mondatára.

Orbán: ez a legfontosabb ügy

Angela Merkel egy kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a német gazdaság 30%-ban függ az orosz gáztól, igaz, hogy ez a függőség Magyarország esetében nagyobb. Mindannyian érdekeltek vagyunk, hogy megbízható ellátási forrásokat tudjunk biztosítani, és hogy a háztartások és a gazdaság is megkapja a szükséges gázmennyiséget - magyarázta Merkel. Kiemelte az Ukrajna irányába történő (fordított) gázszállítás fontosságát Magyarországról. Ez is az európai szolidaritás jele - mondta a német kancellár. Magyarországon a háztartások és az ipar is a gázfogyasztásra épül, ezért a mi kitettségünk ebben a tekintetben nagyságrendekkel nagyobb, mint Németországé - vezette fel válaszát a magyar kormányfő. 2015-ben lejár a hosszú távú szerződése a gázra és Magyarországra ma komoly mennyiségben csak Oroszországból érkezik gáz - folytatta. Ez egy probléma. Ennek az évnek a legnagyobb problémája ez a kérdés - jelentette ki Orbán Viktor a gázfüggőségre utalva. Az idei első félévben meg kell oldani ezt a problémát, egyébként nem működnek a háztartásaink és nem működik a magyar ipar. Ez egy komoly dolog - fogalmazott a miniszterelnök utalva az Oroszországgal kötendő hosszú távú gázszerződés újrakötésére. A magyar kormányfő ennek kapcsán már többször elmondta korábban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-i budapesti látogatása során erről is meg szeretne állapodni Oroszországgal. "Ezt csak azért mondtam el önöknek, hogy érezzék, hogy a magyar gazdaság helyzete Oroszországgal való összefüggésben kellő komolyságot igényel" - zárta válaszát.


Orbán Viktor miniszterelnök felveszi vendége, a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellár leejtett tollát a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2015. február 2-án.

Nem szállítanánk fegyvert Ukrajnának

Egy szóban válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy szállítanánk-e fegyvert Ukrajnának. "Nem" - felelte röviden. Angela Merkel pedig bízik abban, hogy ezt meg lehet oldani békés úton, ezért fogja Ukrajnát támogatni fegyverekkel. A szankciók alkalmazásával léptek itt be a konfliktusba elmondása szerint.


Orbán Viktor miniszterelnök és vendége, a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellár megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak a Parlamentben 2015. február 2-án.

Ukrajna és Oroszország

"Beszélgettünk az európai kihívásokról is, amelyek előttünk állnak. A miniszterelnök úr már említette Ukrajnát említette. Ebben arról van szó, hogy Ukrajnának segíteni akarunk az ukrán-orosz konfliktusban" - vezette fel a következő témát Merkel, aki megjegyezte, hogy nagyon hálás Magyarországnak, hogy hazánk gázszállítással támogatja szomszédját. Ugyanakkor Magyarország Németországhoz hasonlóan magas arányban függ az orosz gázszállításoktól, éppen ezért kiszámíthatóságot, fair álláspontot és megbízhatóságot szeretnénk a gázellátásban - fűzte hozzá. Ugyanakkor az európai politikában arra is figyelni fogunk, hogy az energiaforrásainkat diverzifikáljuk, ennek azonban előfeltétele, hogy Európának energiapiacot kell építenie. Olyan interkonnektorokat kell építeni, amelyek lehetővé teszik a fordított irányba történő szállításokat - magyarázta. Egyetértettünk abban, hogy az ukrajnai konfliktusban minél előbb tűzszünetre kell sort keríteni, a minszki egyezmény egy jó kiindulási pont, garantálni kell Ukrajna területi sértetlenségét - húzta alá.

Németország továbbra is munkálkodik ezen más európai országokkal közösen, az európai egység nagy érték számunkra ebben az ügyben, a döntéseink is fontosak ebben az ügyben. Még akkor is, ha a kiindulási pontok esetleg különbözőek lennének. Európa mindig is akkor volt erős, ha közösen tudunk fellépni ilyen kérdésekben - jelentette ki Angela Merkel arra utalva, hogy az Oroszország elleni szankciók tekintetében egységesnek kell lenni. Mintegy ezzel is üzent a magyar kormányfőnek, aki támogatja a szankciók mélyítését, azonban szerinte ez nem szolgálja Európa érdekeit.

Az első óvatos javaslat

A német kancellár kijelentette: bízik abban, hogy a jövőben is így fejlődnek tovább a gazdasági kapcsolatok. Találkozni fog német gazdasági képviseletekkel, ahol meghallgatja melyek a jó oldalai az együttműködésnek és melyek a kritikus pontok. Bárhol is fektet be a német gazdaság, ha megbízható keretfeltételeket talál, akkor hűséges befektető marad az országban - tette hozzá. Azt is meghallgatom, hogy milyen fejlemények vannak a magyar civil társadalomban. Utaltam arra, hogy a magyar kormánynak nagy támogatottsága van, de egy demokráciában az ellenzék, a civil szervezetek és a média szerepe nagyon fontos. Ezeket a szereplőket értékelni kell, meg kell hallgatni őket, tárgyalni kell velük. Ez fontos modell kell legyen a magyar kormánynak is - tanácsolta.

Merkel is megköszönte

Merkel beszéde elején megköszönte a német újraegyesítés érdekében tett lépéseket. A vasfüggöny leomlása után mind a két nemzet nagy lelkesedéssel indult el ezen az úton. Ma barátságban és demokratikus társadalmi rendekben kapcsolatban vagyunk egymással. A német gazdaság örül annak, hogy hozzájárulhat a magyar gazdaság sikeréhez - fogalmazott a kancellár.

Orbán: "Danke Deutschland"

Nagy utat tett meg Magyarország a 2010-es válság óta. A válságtól a munka alapú társadalom megteremtéséig vezetett ez az út - jelentette ki Orbán Viktor, aki itt megemlítette a növekedési és foglalkoztatottsági adatot. Emlékeztetett: 6000 német cég van Magyarországon, 300 ezer munkahelyet teremtettek eddig.

A kancellár asszonnyal beszéltek az ukrán helyzetről, az eurázsiai gazdasági együttműködésről is. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Ukrajna három szempontból is fontos Magyarország számára: A szomszédban van. Ukrajnán keresztül érkezik ugyanis gáz Magyarországra. 200 ezer magyar ember él Ukrajnában. Ebben a helyzetben csak a béke pártján állhatunk - hangsúlyozta Orbán.
Frankfurti tőzsde
applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
trump, christmas