Előfizetői tartalom

Tisztább kép - a hullámzó jegybanki eredmény kisimítása

Kékesi Zsuzsa-Koroknai Péter
A múlt év végéig érvényben lévő szabályozás szerint az elmúlt évek MNB-eredményét jelentősen javította az úgynevezett magas kuponú papírok tartása, azonban a következő években - különösen a hozamkörnyezet megváltozása esetén - érdemben romlott volna a jegybank eredménye. Az erre vonatkozó kormányrendelet módosítása a következő évek eredményének javítása mellett egyszeri, nagymértékű veszteséget okozott volna az MNB-nek, így csak a forintosításához kapcsolódó devizaaukciók árfolyamnyeresége tette lehetővé, hogy a kormányrendeletet a költségvetési hiánycél veszélyeztetése nélkül módosítsák. Az új, nemzetközi standardokhoz közelítő módszertan hatására megszűnik az MNB eredményének indokolatlan hullámzása, valamint a számviteli és közgazdasági hozam is közelebb kerül egymáshoz - írják az MNB szakértői. Az alábbi cikkben a jegybanki eredmény elszámolása körüli kérdéseket tekintik át.

Ázsió - egy nem "normális" helyzet következményeA jegybanki eredmény szempontjából meghatározó a devizatartalékon realizált hozam. "Normális" esetben - és a válság előtt is ez volt a jellemző - a devizatartalék hozama leegyszerűsítve a tartalékba tartozó külföldi állampapírok kamatát jelenti. A válság kitörését követően kialakult alacsony euróhozamok mellett ugyanakkor...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés