Gazdaság

Brutális kamatemelés Ukrajnában - Segít az IMF

Portfolio
A jelenlegi 14%-ról holnaptól 19,5%-ra (!) emeli az irányadó refinanszírozási rátáját az ukrán jegybank, hogy előkészítse az áttérést az inflációs célkövetés rendszerére - jelentette be ma reggel az intézmény. A döntés azért született, mert a nagyon alacsonyra süllyedt devizatartalékokból már nem tudják védeni a hrivnyát, amely erre a jelzésre a kamatemelés ellenére is hatalmas eséssel reagált. Közben a jegybank vezetője azt is közölte, hogy megszületett a megállapodás Nemzetközi Valutaalappal egy új hitelcsomagról, igaz ennek részletei egyelőre nem ismertek.
A kamatemelési lépés azzal függ össze elsősorban, hogy mivel drasztikusan csökkentek az ukrán jegybanki tartalékok, így intervenciókkal nem tudja már védeni a folyamatosan gyengülő hrivnyát, így kénytelen a kamat emelésével fékezni az esést. Ezt el is ismerte mai nyilatkozatában az ukrán jegybankelnök és erre utal az is, hogy a jegybank törölte a naponta sorra kerülő dollár eladási aukciójának mai fordulóját.

A jegybank szerint a mai brutális kamatemelés azért is történt, hogy a piaci folyamatokat határozottabb monetáris politikai lépésekkel befolyásolják. Az infláció elleni határozott fellépés azért is szükséges, mert a jegybank friss előrejelzése szerint idén átlagosan 17,2%-os infláció várható. Az egynapos refinanszírozási ráta 17,5%-ról 23%-ra emelkedik holnaptól.

Közben az ukrán jegybankelnök azt is bejelentette, hogy megállapodtak az IMF-fel egy új hitelcsomagról. A Valutaalap szakemberei januárban több héten át Kijevben mérték fel az ukrán gazdasági és pénzügyi helyzetet, és ezt követheti az említett új pénzügyi mentőcsomag.

Az IMF már múlt héten jelezte, hogy hajlandó az eddigi 17 milliárd dollárosnál nagyobb és hosszabb futamidejű hitelcsomagot nyújtani Ukrajnának, de annak részletei akkor és még ma sem derültek ki.

Jelentős esélyt ad a piac annak, hogy az új megállapodás részeként az ukrán államadósság egy részét leírják, azaz veszteséget hárítanak a magánbefektetőkre.

A különböző futamidejű papírok 40-50%-os haircutot áraznak és részben emiatt, részben a hrivnya esése miatt a legnagyobb ukrán magánbefektető, a Templeton Alapkezelő már a tavalyi negyedik negyedévben is jókora veszteséget volt kénytelen elszenvedni (nem-realizáltan).A hrivnya az utóbbi napokban tovább esett, a dollárral szemben a bankközi piacon a 16-os szint fölé kúszott az árfolyam, ma délelőtt pedig a kamatemelés ellenére is meredeken tovább esett. Ez amiatt következett be, mert a jegybank kvázi elismerte, hogy képtelen azt már megvédeni intervenciókkal, mivel túlságosan alacsony szintre estek a tartalékai. A hrivnya dollárral szembeni árfolyama a döntés előtti 16,3 körülről 18,5 körülig ugrott, így tegnaphoz képest bő 10%-os zuhanásról beszélhetünk (az alábbi ábra ezt még nem tartalmazza).

Brutális kamatemelés Ukrajnában - Segít az IMF
Az ukrán jegybank nemzetközi tartalékai a legutóbbi adatok szerint már 8 milliárd dollár alá süllyedtek, amely csak néhány heti importra elég, így nincs elég muníciója védeni a hrivnyát.

Brutális kamatemelés Ukrajnában - Segít az IMF
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nemet autoipar autogyartas