Előfizetői tartalom

Fáziskésésben Európa?

Pál Tamás
"Én nem akarok gyanúsítgatni, Virág elvtárs, de nem jött egy kicsit későn ez a tűzoltóparancsnok?" - tehetnénk fel Bacsó Péternek "A tanú" című filmjéből szállóigévé vált kérdését azzal kapcsolatban, hogy az Európai Központi Bank (ECB) miért csak évekkel később kezdi meg saját mennyiségi lazító programját (QE), akkor, amikor az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) már annak kivezetésén gondolkodik. Pál Tamás közgazdász cikke a történtek áttekintésével a fáziskésésre keresi a magyarázatot és kitér arra, hogy az európai mennyiségi lazítástól várt hatás előtt milyen akadályok tornyosulnak.

Bátraké a szerencse. A 2000-es évek elejére letisztult monetáris politika és eredményei (alacsony infláció, üzleti ciklusok csillapodása) fényében nem könnyű egyszerre nem-konvencionálisnak lenni. Mondhatnánk azt is, hogy egy konzervatív jegybankár nem ugrik fejest egyből olyan vízbe, amelynek a veszélyeiről nincs fogalma, hanem kivár addig, amíg látja, hogy mi történik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés