Gazdaság

Váratlanul nagyot vágtak a lengyelek!

Portfolio
A lengyel jegybank ma 50 bázisponttal vágott az alapkamatán, ami így rekordmélységbe, 1,5 százalékra került. A lengyel jegybankárok már jelezték előre, hogy kamatvágásra készülnek, de a piacon ennek csak a felére számítottak.
A kétnapos jegybanki döntéshozói ülésüket követően ma délután 50 bázispontos kamatvágást jelentett be a lengyel jegybank. Ezzel az alapkamatuk 2,0-ról 1,5 százalékra süllyedt, vagyis bőven a magyar 2,1 százalékos kamatszint alá. Az alapkamatuk változtatása természetesen a hitel és a betéti rátájukat is lejjebb hozta, rendre 2,5 és 0,5 százalékra.

A bank délután négy órakor sajtótájékoztató keretében kommentálja majd a lépését, ami egyébként nem volt igazán meglepetés. Arra ugyanis a lengyel jegybankárok már az elmúlt hetekben igen direkten utaltak, hogy tovább akarják lazítani az országukban a monetáris kondíciókat, méghozzá azt is elmondták, hogy ezt már most márciusban tervezik. A dolognak pusztán a mértéke volt bizonytalan a piac számára.

Az Európai Központi Bank állmakötvény-vásárlásokkal tarkított monetáris lazítása rengeteg európai országban ösztökélte a jegybanki intézményeket a további lazításra. Svájc, Dánia (többször is), Svédország, Lengyelország és Románia (még januárban) is így tett.

A piaci elemzők döntő többsége pedig azt gondolja, hogy Magyarország is erre az útra térhet rá, méghozzá akár 50 bázisponttal is csökkenhet a hazai alapkamat. Az MNB a február végi kamatdöntését kommentáló közleményében már valóban megnyitotta ennek az utat, noha direkt ilyesmire irányuló utalás nem hangzott el. A monetáris tanácsunk pusztán a márciusi inflációs jelentéssel kötötte össze a kamatkilátásokat, de ez utóbbi feltehetően halvány-gyenge inflációs pályát vetít majd előre.

Ráadásul az teljesen biztos, hogy a régiós kamatkörnyezet további süllyedése növeli az MNB mozgásterét is a kamatok kapcsán. A határidős kamatokban már jóideje azt látjuk, hogy nagyjából 50 bázispontos kamatvágást áraz a piac.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
munkasszallo epites palyazat miniszterium itm