Gazdaság

Megmenekül Ukrajna! -Megkapják az IMF hatalmas csomagját

Portfolio
Az IMF igazgatótanácsa aláírta az ukránoknak nyújtandó 17,5 milliárd dolláros csomagról szóló megállapodást - írja a Reuters. Ezzel valószínűleg a pénzügyi összeomlástól mentik meg az országot.

Christina Lagarde, az IMF vezére bejelentette: szerdán aláírtak az ukránokkal egy 4 éves 17,5 milliárd dolláros új mentőcsomagról (hitelkeretről) szóló megállapodást.

Ezzel a korábbi, 2014. áprilisában folyósított 2 éves 17 milliárdos csomagot toldják meg. Az új csomag valószínűleg a csődtől menti meg az országot, amelynek gazdasága idén 5 százalékkal zsugorodhat az előrejelzések szerint.

Az országban dúló oroszbarát szakadárokkal vívott háború a minszki megállapodásban megkötött tűzszünet ellenére továbbra is folytatódik, a költséges háború szintén adósságtörlesztési gondokat okoz.

Az ország jegybanki tartalékai 5,5 milliárd dollár alá apadtak, miközben a fizetőeszközük, a hrivnya értéke több mint felére esett eddig 2015 során. A hrivnya gyengülése egyes becslések szerint 272 százalékos inflációhoz vezetett, igaz, hivatalosan "csak" 28,5 százalékos az éves infláció. Ukrajna Oroszországgal szemben jelentős energiakitettséggel rendelkezik, az energiáért folyamatosan fizetniük kell, máskülönben Putyin elzárná a gázcsapot.

A mentőcsomag fejében Ukrajna kemény gazdasági reformokat vállat, például a nyugdíjak visszavágását, a nyugdíjkorhatár megemelését, az állami költségvetés visszavágását.
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár