Gazdaság

Bréking! Az EU blokkolta a paksi bővítést! (frissített)

Portfolio
A Financial Times csütörtök esti jelentése szerint az Európai Unió blokkolta Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal. Az Euratom ugyanis nem járult hozzá, hogy Magyarország kizárólag Oroszországból szerezze be a fűtőanyagot és az Európai Bizottság is kiállt a döntés mellett, a kormány fellebbezése ellenére.
Az első vélemények az FT értesüléseiről közben már csütörtök este megérkeztek:

Komoly akadály

Az EU blokkolta Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal, ami valószínűleg tovább fokozza majd a feszültséget Moszkva és Brüsszel között

- kezdődik a brit üzleti napilap paksi beruházással kapcsolatos cikke, mely saját, meg nem nevezett értesüléseire épít. A cikk azt is megjegyzi, hogy az Európai Bizottság döntése Orbán Viktor miniszterelnök számára is csapást jelent, a magyar kormányfő ugyanis jó kapcsolatot igyekezett ápolni Moszkvával az ukrán konfliktus közepette.

Az írás emlékeztet arra is, hogy Magyarország és Oroszország tavaly kötött megállapodást arról, hogy Pakson kettő, egyenként 1200 megawattots nukleáris blokkot épít az orosz Roszatom. Ennek kapcsán az FT megjegyzi: Moszkvának ezzel sikerült komoly üzleti kapcsolatot létesítenie Európa közepén. A tervezés és építkezés szerződését az orosz Roszatom nyerte el - jegyzi meg az FT. A megállapodás kritikusai attól tartanak, hogy ez a megállapodás csak tovább növeli Magyarország energiafüggőségét Oroszországtól.

Számos uniós illetékes korábban is úgy vélekedett, hogy Oroszország az energiapolitikát használja fel Európa megosztására és az Oroszországgal szembeni uniós szankciós politika konszenzusának aláásására - olvasható a lapban, melynek internetes oldalán kiemelt helyen található a paksi beruházással kapcsolatos hír.

Bréking! Az EU blokkolta a paksi bővítést! (frissített)
A paksi beruházás blokkolásáról szóló hír a Financial Times címlapján március 12-én este.

Múlt héten volt a titkos találkozó

Hetekig tartott a vita a Roszatommal kötött megállapodás kapcsán, melynek keretében a technikai, pénzügyi és fűtőanyag-ellátási szerződésekre is kitértek

- írja az FT. A cikk kiemeli azt is, hogy az EU-tagállamokban minden fűtőanyag-ellátási szerződést el kell fogadjon az Euratom, mely egyébként pénzügyi és technikai követelményeket ír elő a beszállítókra.

Végül az FT cikke szerint az Euratom nem járult hozzá a nukleáris fűtőanyag Oroszországból történő kizárólagos importjához. Magyarország fellebbezett a döntés ellen, azonban az ügyre rálátó három forrás szerint az Európai Bizottság az Euratom mögé állt az elutasító döntésben.

Mindez egy múlt heti, titokban tartott találkozón dőlt el, ahol mind a 28 tagállam uniós biztosa részt vett, köztük Navracsics Tibor is. Mindez azt eredményezte az FT értesülései szerint, hogy ezzel blokkolták a teljes Paks II. projektet. Az újraindítás érdekében Magyarországnak tárgyalásokat kellene folytatnia egy új fűtőanyag-ellátási szerződésről vagy jogi keresetet nyújthatna be a Bizottság ellen - derül ki a cikkből.

Múlt szerdán volt a Bizottság ülése A Népszabadság még kedden számolt be arról, hogy az Európai Bizottság március 4-én döntést hozott arról, hogy a paksi atomerőmű tervezett két blokkjának üzemanyag-ellátását szabályozó szerződés megfelel-e az uniós előírásoknak. Az illetékes brüsszeli szóvivő ezt megerősítette a lapnak, azonban a döntés eredményét nem árulta el. Az FT csütörtöki cikke után ezt most már tudni lehet.

A brit napilap értékelése szerint a brüsszeli döntés komoly fricska Orbán Viktor számára is, aki stratégiájának középpontjába helyezte az Oroszországgal kötött szorosabb kapcsolatot.

Ha az oroszok visszautasítják az eredeti szerződés módosítását, akkor az a projekt végét jelentheti

- vélekedett Jávor Benedek EP-képviselő a lapnak. A politikus szerint a Bizottság döntése egyértelmű üzenet, hogy a fűtőanyag-szállításra vonatkozó szerződés nem egyeztethető össze az uniós joggal.

A lap azt is felidézi, hogy Orbán Viktor 2014 januárjában 10 milliárd eurós pénzügyi támogatást kapott az orosz elnöktől a projekt megvalósításához.

Mi lesz ezután?Egyelőre korai lenne arról beszélni, hogy a Paks II. projekt megbukott. Azt már korábban biztosra lehetett venni, hogy Brüsszelnek lesznek kifogásai a projekttel kapcsolatban, elsősorban annak megvalósítási formája miatt. A kormány biztosan nem dobja el ilyen könnyen az energiapolitika (és a keleti nyitás) egyik legfontosabb elemét. A következő időszak vélhetően az egyeztetések, módosítások, kompromisszumok keresésével telik majd, akár az orosz féllel kötött szerződés módosítása is szóba kerülhet.

A Paks II. projektet a kezdetektől számos kritika éri. A beruházáshoz kapcsolódó hatástanulmányok gyakorlatilag teljesen hiányoznak, de legalábbis a nyilvánosság azokat nem láthatta. Így aztán a megvalósíthatóság műszaki feltételeitől az ökológiai hatásokon át a beruházás megtérüléséig nagyon sok dolog nem világos az új erőműblokkok építésével kapcsolatban.

Az elmúlt időszakban érezhetően voltak már törekvések arra a kormány részéről, hogy a Paks II. projekt kevésbé tűnjön kizárólagosan orosz üzletnek. Ilyen volt az a bejelentés, mely szerint a német Siemens erős áramú gépészeti berendezések szállításával kapcsolódna be a projektbe. A ma kiszivárgott döntés alapján ennél is fontosabb lehet, hogy múlt heti értesülések szerint előrehaladott állapotban van annak a megállapodásnak a megkötése, amely alapján az amerikai Westinghouse szállíthatná Paks II. számára a fűtőelemeket.

Egyelőre természetesen korai lenne megmondani, hogy egy Westinghouse-féle megoldás elfogadható lenne-e az Euratomnak. Borítékolni lehet azonban, hogy a Budapest-Brüsszel csata Paks II. kapcsán nem csak a fűtőanyag kérdésre fog szorítkozni, és a következő időszakban más kérdések is napirendre kerülnek. (Az sem kizárt, hogy a Westinghouse-opció nem komoly, csak "fedősztori" lett volna.)

Kapkodás az egész? Miért veszélyes az amerikai beszállítás? A Westinghouse bevonása már elsőre is kapkodásnak tűnt, hiszen ez a cég eddig még nem biztosított fűtőelemet az EU-tagállamaiban működő egyetlen orosz nukleáris létesítményhez sem. A Westinghouse újabban ugyan szállít elemeket a Roszatom által épített ukrajnai létesítményekhez, de ezek - a kétféle technológia "összeházasítása" miatt - már többször üzemzavart okoztak - hívta fel a figyelmet Jávor Benedek, Európa Parlamenti képviselő Lázár Jánosnak címzett nyílt levelében. Ukrajnába 2009-ben döntöttek arról, hogy az amerikai Westinghouse szállíthatja a fűtőanyagot az egyik ukrán atomerőműnek. A próbaüzem 2010-ben kezdődött meg, de az áttérést 2011-2012-ben leállították a fűtőanyag kazetták deformálódása miatt. 2012-ben az ukrán atomenergiai felügyelet megtiltotta a Westinghouse fűtőanyaginak használatát. A fűtőanyag-beszállítás egyébként az egész projekt szempontjából elég jelentős területnek számít, szakmai becslések szerint a hulladékkezeléssel együtt akár a teljes költség 20-25 százaléka is ide tartozhat.

Vizsgálja más oldalról is Brüsszel

Az FT csütörtök esti cikke emlékeztet arra, hogy a nyilvános tender hiánya miatt az EU már korán felfigyelt a paksi projektre.

Az, hogy a fűtőelemek ügyében fenntartásai lesznek az Euratomnak, két és fél hete derült ki egyértelműen. Akkor ugyanis szintén az FT-n kiszivárgott, hogy az EU nukleáris felügyeleti szerve, az Euratom visszatartja a tervezett erőmű fűtőanyag-ellátásának engedélyét technikai és pénzügyi okokra hivatkozva.

Ugyanekkor említette meg az FT a másik ismert konfliktusforrást is: az Európai Bizottság versenyjogi vizsgálata a lehetséges állami támogatást és a Roszatommal kötött szerződés jogszerűségét vizsgálja. A trösztellenes vizsgálat továbbra is korai szakaszában van még a lap információi szerint, így Magyarországnak megvan még a lehetősége arra, hogy elejét vegye a formális vizsgálat elindulásának.

A Financial Times február végi cikkét itt olvashatják:A lap akkori információira reagált az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője: a vizsgálat jelenleg nagyon korai szakaszban van, ezért nem is lehet semmilyen következtetést levonni arra vonatkozólag, hogy a megállapodás összhangban áll-e az uniós közbeszerzési vagy állami támogatásra vonatkozó szabályokkal. Elismerte ugyanakkor, hogy az ügyben folyamatos a párbeszéd a magyar hatóságokkal.


Természetesen a kétféle vizsgálódás között nem érdemes közvetlen kapcsolatot keresni, az egyik területen meghozott kedvezőtlen döntésnek elvileg nincs hatása másik vizsgálatra. Ugyanakkor az, hogy a fűtőanyag-ügyben az orosz kizárólagosságra hivatkozik a döntés, azt sejteti, hogy más területen is lehetnek majd fenntartásai az uniónak
.

És a titkosítás

Az FT mostani cikke azt is megemlíti, hogy a parlament múlt kedden döntött arról, hogy 30 évre titkosítják a gigaberuházás bizonyos üzleti és műszaki adatait. A kormány illetékesei és a kormánypártok nemzetbiztonsági okokkal és a terrorizmus veszélyével érveltek a titkosítás mellett.

A kormány szerint nem is igaz - vagyis de

Nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését - cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön este az MTI-nek. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Mindeközben azonban Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa megerősítette az Indexnek, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a magyar kormány és Oroszország közt létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja.

A nyilatkozatokat itt olvashatják bővebben:
Feltehetően szó szerint mindkét állítás igaz. Az Euratom valóban meghozta a vétóról szóló döntést, ám ez csak de facto jelenti a Paks II. projekt elakadását, nem pedig egy általános blokkolásról van szó.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
imf_kristalinageorgeieva