Gazdaság

Ez már tényleg hidegháború

MTI
Portfolio
A héten fokozottan felerősödött a geopolitikai feszültség az atlanti szövetségesek és Oroszország között: Putyin elnök úgy döntött, a Krím-félsziget annektálásának egyéves évfordulójának hetén hatnapos hadgyakorlatot rendel el, mintegy 40 ezer katonával és gyakorlatilag mindenféle haditechnikai eszközzel és járművel. Mi több, ma már nehézbombázókat vezényeltek a Krímre a "gyakorlat" során. Moszkva szerint erre csak a NATO fenyegetései miatt van szükség. Mindenesetre az Egyesült Államok szintén katonai erőfitogtatásba kezd Európában.

Teljes készültségben az orosz északi flotta

Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára a hadrafoghatóság váratlan ellenőrzése keretében teljes készültségbe helyezték hétfőn az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait - jelentette be még hétfőn Moszkvában az orosz védelmi miniszter.

Szergej Sojgu szerint a bevethetőségi képesség ellenőrzése 38 ezer katonát, több mint 3,3 ezer haditechnikai eszközt, 41 hadihajót, 15 tengeralattjárót, illetve 110 harci repülőgépet és helikoptert érint. A tegnap kezdődött erődemonstráció az egyik legnagyobb szabású gyakorlat azóta, hogy a Nyugat és Oroszország viszonya az ukrán konfliktus miatt újra a hidegháborús hangulatot idézi.

Az új kihívások és a katonai védelmet ért fenyegetések megkövetelik, hogy a fegyveres erők tovább növeljék hadikapacitásaikat. Különös figyelmet kell fordítani az újonnan létrehozott északi alakulatokra - mondta el Sojgu a RIA hírügynökségnek.

A miniszter tájékoztatása szerint Putyin elnök ígéretet tett rá, hogy az évtized végéig 21000 milliárd rubelt (340 milliárd dollárt) költ a hadierő feltuningolására. Ez az összeg körülbelül a magyar GDP háromszorosát jelenti.

A hat napig tartó rendkívüli ellenőrzés során a kijelölt katonai egységeknek az Északi-sarkvidéken, az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigetcsoportnál és a Ferenc József-földnél kell végrehajtaniuk a kiszabott feladatot. Meg kell erősíteniük a térségben állomásozó hadseregcsoportot, meg kell semmisíteniük a feltételezett ellenség haditengerészeti erejét, fel kell venniük a harcot az ellenség diverzáns-felderítő egységeivel. Az orosz északi hadiflotta, valamint a nyugati katonai körzet egységei lövészeti, valamint taktikai gyakorlatot tartanak. Emellett különleges rendeltetésű katonai egységek nagy távolságokra történő bevetését gyakorolják, továbbá az orosz állam határának védelmét a levegőben és a tengeren, valamint a távoli északi szárazföldi területeken.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte, hogy a bevethetőségi képesség váratlan ellenőrzése nincs összefüggésben a nemzetközi helyzettel. Hangsúlyozta, hogy ez az orosz fegyveres erők működésének, kiképzésének és tökéletesítésének állandó velejárója. Amennyiben figyelmesen elolvassák a védelmi minisztérium közleményét, megtalálhatják a váratlan szót, amely válasz is a kérdésre - mondta a szóvivő, amikor újságírók azt firtatták, hogy az ellenőrzés összefüggésben van-e a megromlott nemzetközi helyzettel.

A hadgyakorlat szó nem szerepelt sem Sojgu, sem Peszkov nyilatkozatában.

A ritkán látott méretű hatnapos katonai tréninget egyébként pont arra a hétre ütemezte Putyin elnök, amikor Oroszország a Krím-félsziget annektálásának egyéves évfordulóját fogja ünnepelni.

Ma nehézbombázókat vezényeltek át a Krímbe

Tu-22M3-as típusú, rakétahordozó hadászati nehézbombázókat vezényelnek a Krímbe az orosz hadsereg egységeinek váratlan ellenőrzése során - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese.

Az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait érintő váratlan, hétfőn kezdődött hadrafoghatósági ellenőrzés keretében Iszkander (Nagy Sándor) típusú harcászati ballisztikus rakétákat csoportosítanak át a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre.

A tárca sajtószolgálata közölte kedden, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el kedden az orosz fegyveres erők újabb alakulatainál: a balti-tengeri orosz flotta és a déli katonai körzet egységeinél, valamint a légideszantnál. Az egységek a törzs- és csapatvezetési hadászati gyakorlat keretében szárazföldi és tengeri gyakorlóterepekre vonulnak. A tárcánál azt is közölték, hogy az irányítási rendszert fogják tesztelni, valamint a legmagasabb készültségi fokozat elrendelését gyakorolják.

Egy éve vették el Ukrajnától a Krím-félszigetet

Oroszország szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt csatolta el a Krímet Ukrajnától.

Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 állami televíziós csatorna vasárnap sugárzott többórás filmjében nyíltan beszélt egyebek mellett arról is, hogy tavaly tavasszal "valóságos erőddé" változtatták a Krímet, hogy megvédjék a tenger és a szárazföld felőli támadásoktól. Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexumból 43 darab indítóállással, 20 darab BUK légvédelmi rakétarendszerrel és más nehézfegyverzettel, páncélozott harci járművekkel erősítették meg az annektált félsziget védelmét.

A Krím félsziget az Oroszországi Föderáció része, ezért annak helyzete nem tartozik a külügyi kérdések tárgykörébe

- ezt már Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szögezte le kedden, reagálva Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő ezzel kapcsolatos előző napi sajtóközleményére.

Semmilyen megszállásról nincs szó, a Krím az Oroszországi Föderáció része. Régióink témája nem képezi vita tárgyát senkivel sem - szögezte le Peszkov.

Jen Psaki a krími népszavazás - amely alapján Oroszország elcsatolta a félszigetet Ukrajnától - egyéves évfordulója alkalmából közölte, hogy az Egyesült Államok sem most, sem a jövőben nem fogja elismerni a Krímet mint Oroszország részét, illetve továbbra is támogatni fogja Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy országa vonuljon ki az orosz hadiflottának is otthont adó stratégiailag fontos félszigetről. A külügyi szóvivő megjegyezte, hogy a korábbi ukrán terület lakosságát kényszerítették a népszavazásra, és az elmúlt egy évben az emberi jogok helyzete súlyosan romlott.

Az USA is nagy gyakorlatra készül

Az amerikai hadsereg nemsokára a legfejlettebb Stryker típusú páncélozott harcjárműit küldi majd felfegyverezve Európába, hogy az azokból formálódott konvoj hat országon áthaladva és mintegy 1800 kilométert megtéve fejezze ki az Egyesült Államok szolidaritását szövetségesei felé az oroszok akciói miatt.

A cél az USA NATO-szövetségesei felé való elköteleződésének világos, minél láthatóbb nyomatékosítása, és demonstrálni, hogy a NATO katonai ereje képes szoros együttműködésben szabadon átlépni a szövetséges országok határait.

A katonák és a járművek az Operation Atlantic Resolve művelet keretében végzett hadgyakorlathoz csatlakoznak Észtországban, Litvániában és Lengyelországban, majd Lettországon és Csehországon áthaladva végül a német vilseck-i katonai bázisra érkeznek.

A lépés igen szokatlan, mivel ekkora távolságoknál a nehéz katonai járműveket, mint a 18 tonnás Stryker, vonaton szokták szállítani.

Múlt kedden a NATO hét tagállama részvételével a Fekete-tengeren kezdődött tengeri hadgyakorlat.
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
matolcsy191211