Előfizetői tartalom

Bepörgeti a magyar gazdaságot a gyenge euró?

Portfolio
A magyar gazdaságot is érinti az euró gyengülése, ugyanis az euróövezeti gazdaságok beszállítójaként élvezhetjük az ottani exportőrök javuló versenyképességét - állítják a Magyar Nemzeti Bank szekértői. Számításaik szerint a tavaly óta bekövetkezett euró leértékelődés hozzávetőleg 0,8 százalékponttal emelheti exportpiaci részesedésünket, és ezáltal mintegy 0,2 százalékponttal támogathatja a 2015. évi GDP növekedést.

Az euró árfolyama 2014 első fele óta több mint 20 százalékot gyengült a dollárhoz képest. A leértékelődést alapvetően a Federal Reserve és az Európai Központi Bank eltérő monetáris politikája magyarázza: míg a Fed fokozatosan csökkentette eszközvásárlásait, és az alapkamat fokozatos emelésére készült, addig az EKB további monetáris lazító intézkedéseket jelentett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés