Gazdaság

Pleschinger: tovább vágja a kamatot az MNB

Portfolio
A fogyasztói árak csökkenése és a devizahitelek forintkonverziója csökkentette a háztartások sérülékenységét, ez pedig további teret enged az MNB-nek a kamatcsökkentésre - mondta el Pleschinger Gyula, az MNB Monetáris Tanácsának tagja a Wall Street Journal-nek adott interjújában.
Azzal, hogy éves alapon már hatodik hónapja csökkennek a fogyasztói árak, további tér nyílhat az MNB előtt a kamatvágásra. Az alapkamat meghatározásakor ugyanakkor figyelemmel kell lennünk arra, hogy Magyarország egy kis, nyitott gazdaság - mondta el Pleschinger.

A Wall Street Journal-nek adott interjújában a tanácstag óvatosabban fogalmazott a várható kamatvágásokkal kapcsolatban, mint Matolcsy György jegybankelnök, aki a március 24-ei kamatdöntő ülés után elmondta, hogy a jegybank kész addig folytatni a monetáris lazítást, amíg az infláció meg nem közelíti a 3%-os célszintet. Az elemzők többsége szerint a magyar jegybank akár 1,5% alá is vághatja az alapkamatot a közeljövőben.

Pleschinger szerint az, hogy a forint jelenleg 300 alatt tartózkodik az euróval szemben, részben az EKB mennyiségi lazítási programjának köszönhető.

A forint árfolyamának szintje egyedül akkor érdekes a számunkra, ha az befolyásolja az infláció alakulását. Mivel a forint árfolyama jelenleg csak kis mértékben gyűrűzik be az inflációba, ezért egy erőteljesebb forintfelértékelődésre lenne ahhoz szükség, hogy az érdemben befolyásolja a monetáris politikai célkitűzéseket

- mondta el Pleschinger, hozzátéve, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja.

Az MNB számításai szerint a magyar gazdaság 2016 végére vagy 2017 első negyedévére éri el a válság előtti szintet, ami előrevetíti, hogy az aktuális gazdasági növekedés eléri a potenciális növekedést. Ezen a szinten pedig már a forint árfolyamának inflációra gyakorolt hatása is megemelkedhet - vélekedett a monetáris tanács tagja.

Annak ellenére, hogy a várakozások egy esetleges felminősítést vetítenek előre, Magyarországnak továbbra is küzdenie kell a geopolitikai és pénzügyi piacokon lévő kockázatokkal. Pleschinger elmondása szerint az ez évben várható amerikai kamatemelés azt eredményezheti, hogy az amerikai befektetők kockázatéhsége csökken, ami pedig magyar eszközeladásokban nyilvánulhat meg.

Középtávon továbbra is a dollár erősödésére fogad Pleschinger az euróval szemben, és ugyancsak középtávon, az emelkedő amerikai kamatok pozitív hatással lehetnek a magyar exportra, azon belül is az autógyártó vállalatok értékesítésére - mondta el az interjúban.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as