Gazdaság

Orbán: csak 73 ember maradna ki a teljes Quaestor-kártalanításból

Portfolio
A Rogán Antal által még ma benyújtandó törvényjavaslat 73 nagybefektető kivételével mindenkit kártalanítana a Quaestor-ügyben is, de ez pluszbefizetéseket terhel a Beva-tagokra, miközben megállapodásunk van a bankokkal, így "csak akkor tudjuk támogatni Rogán Antal javaslatát, ha az elfogadható a pénzügyi élet szereplői számára is" - többek között ezt mondta el az MR1-Kossuth Rádió ma reggeli élő adásában Orbán Viktor. A kormányfő világossá tette, hogy jövőre még nem fér bele a költségvetési mozgástérbe az egykulcsos 10%-os társasági adókulcs, de lesz az 5,3%-os reklámadó kulcs mellett egy nulla százalékos kulcs is, hogy a kkv-kat támogatni tudják saját tevékenységük hirdetése kapcsán. A bankadó csökkentésért cserébe egy olyan klauzula is benne lesz a 2016-os büdzsében, amely az adóteher csökkentésért cserébe hitelezés növelést vár el.

A Quaestor-ügyről

Orbán a műsorban jelezte, hogy Rogán Antal Fidesz frakcióvezető ma nyújtja be a Quaestor-károsultak csaknem teljes kártalanítását lehetővé tevő javaslatát, hiszen a 6 milliós Beva-kártalanítási határ 22 ezer embernek segítene, de Rogán javaslata 100 ezer euróig terjedő kártalanítást tenne lehetővé. Ez ugyanis további bő 9 ezer embernek segítene és csak 73 ember maradna ki ebből a megemelt kártalanításból - jelezte. Mindez persze akkor lenne így, ha a "Beva jó döntést hozna" - jegyezte meg.

Arról, hogy csak 73 embernek lehet 100 ezer euró feletti Quaestor-befektetése és így kimaradhat a kártalanításból, Lázár János és Giro-Szász András tegnap délutáni sajtótájékoztatóján már elhangzott:Orbán hozzátette azt is, hogy ez a 100 ezer euróra emelendő kártalanítás plusz befizetést tenne szükségszerűvé a pénzügyi szereplők számára, de közben él a februárban az EBRD-vel és az Erste Bankkal kötött megállapodás is, amely szerint "semmilyen befizetést nem lehet kérni egyeztetés nélkül".

A miniszterelnök szavai szerint tehát Rogán törvényjavaslata megjelenésével párhuzamosan Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert arra kérte, hogy sürgősen üljön le a bankokkal egyeztetni, mert "csak akkor tudjuk támogatni Rogán Antal javaslatát, ha az elfogadható a pénzügyi élet szereplői számára is".

Megemlítette a szerdai kormányülés azon fontos döntését is, hogy az érintett önkormányzatokat az állam segít, hogy a béreket, segélyeket mindenképpen fizetni tudják.

A nagyfiúk kezén is kattannia kell a bilincsnek

A műsorban Orbán megismételte azt, hogy a devizahitelek elszámolása, a fair bankokról szóló törvény és a takarékszövetkezeti rendszer átalakítása után most a pénzügyi befektetések világában is rendet kell tenni, amelyet furcsa világnak nevezett.

Itt furcsa emberek, furcsa életvitelek, nagy autók szőke hölgyek, és meglopott ügyfelek láthatók

, de

akármilyen nagyfiúk és hatalmasok is, muszáj itt rendet tenni.

Emiatt leszögezte:

aki megkárosított embereket, azoknak a csuklóján kattannia kell a bilincsnek

és ezzel párhuzamosan a közpénzeket ki kell menteni.

Utóbbi kapcsán a műsorvezető azt feszegette, hogy valakit felelősségre vonnak-e amiatt, hogy egyes minisztériumi háttércégek parkoltattak közpénzt brókercégeknél. Orbán úgy reagált, hogy vizsgálatok zajlanak, hogy ki az, aki már megsértette a közpénzekre vonatkozó jogszabályokat és ki volt egyszerűen csak hanyag. (A minisztériumi háttérintézményekre vonatkozó szabály megengedőbb a közpénzek elhelyezésével kapcsolatban, mint a más közintézményekre vonatkozó szabályozás - a szerk.)

A felelősségre vonás kapcsán felemlegette az MFB által a Quaestornak nyújtott 17 milliárd forintos hitelt, amelyet egyrészt vizsgálnak, másrészt elindult a büntetőfeljelentés is, az államot pedig ilyen összegben kár érte a behajthatatlan hitel miatt.

A jövő évi adóváltozásokról

A tegnapi sajtóinformáció tévesnek bizonyult, mivel Orbán egyértelműsítette, hogy jövőre a 10%-os egykulcsos társasági adó nem valósul meg.

A kétgyermekeseknek szóló adókedvezmény rendszerében (ahogy az az idei büdzsében elköteleződésként benne is van) haladnak tovább és így több lépésben végülis megkétszerezik az adókedvezményt.

A bankadó kérdésében úgy fogalmazott: a februári EBRD-megállapodásban azt a megállapodást kötöttük, hogy "a bankok többet hiteleznek, ha csökkentjük a bankadót". Azt vetítette előre, hogy egy ilyen klauzula

nagy valószínűséggel benne lesz a jövő évi költségvetésben.Az EBRD-vel kötött szándéknyilatkozatban nincs szó arról, hogy a magyar bankok növelnék a bankadó csökkentése fejében hitelezési tevékenységüket. Ez itt leellenőrizhető. Mindössze az EBRD hitelezési tevékenységéről van benne szó, ami nem ugyanaz, mint a kereskedelmi bankoké.
A reklámadó kapcsán elárulta: ő kevesli az 5,3%-os kulcsot, de a közbölcsesség előtt meghajolt. Kérdésre válaszolva megjegyezte: lesz nulla százalékos kulcs is, amögött az a megfontolás áll, hogy segíteni tudjanak azoknak a kkv-knak, amelyek például igénybe vesznek reklámot a saját ismertségük növelésére, "őket ki szeretnénk hagyni", de a nulla százalékos kulcs hatását még számolják a nemzetgazdasági tárcánál.

A csökkenő-Fidesz népszerűségről

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a felmérése szerint jelentős mértékben veszített szavazókat a Fidesz, Orbán úgy reagált, hogy ezzel csak az újságírók foglalkoznak, mivel "semmi jelentősége nincsen, van a kormánynak egy programja, azt végre kell hajtania". Szavai szerint a kormánypártban is van egy kifejezés, hogy "nichts ugribugri, a munkát el kell végezni, fújhat a szél" minden irányból.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983