Gazdaság

Az oroszok segítenének felénk elhozni a gázt

Portfolio
Bár komoly energiabiztonsági kockázatokat lát a gázellátás diverzifikációjára épülő új EU-modellben, a Gazprom alá fogja vetni magát az európai piac szabályainak - jelentette ki hétfőn Berlinben az orosz gázipari óriás elnök-vezérigazgatója. Alekszej Miller közölte, hogy a Gazprom kérés esetén, az üzleti szempontok tükrében mérlegelni fogja részvételét a Török Áramlathoz kapcsolódó új délkelet-európai gázvezeték-projektekben, a harmadik energia csomag betartása mellett - számolt be a tegnapi berlini előadás kapcsán a főbb üzenetekről a Bruxinfo.

Nyitás és figyelmeztetés egyszerre

Nyitásról árulkodik az a beszéd, amit a Gazprom elnök-vezérigazgatója mondott hétfőn Berlinben a Valdai konferencián. Alekszej Miller közölte, hogy bár cégének komoly fenntartásai vannak az EU új, diverzifikációra épülő gázbiztonsági modelljével szemben, számos vonzó elemet lát az Energia Unióban, és kész alávetni magát az európai energiapiac szabályainak.

Az orosz gázmamut első embere óva intette Európát a Déli Áramlat pótlójaként felmerült Török Áramlat megfúrásától, és készségét jelezte arra, hogy a cége - feltéve, hogy üzletileg megéri számára - beszálljon több délkelet- és közép-európai gázvezeték megépítésébe, amelyek a török-görög határról továbbítanák a földgázt a térség országaiba.

Mindenki diverzifikál

Alekszej Miller megerősítette, hogy a Gazprom egy tisztán európai helyett az eurázsiai stratégiában látja a jövőt, és hozzálátott egy új eurázsiai megapiac létrehozásához. Hozzátette, hogy a következő években az ázsiai piac válik majd az első számú áralakító tényezővé az energiapiacokon.

Az orosz gázipari monopólium első embere rámutatott, hogy az eddigi, a kölcsönös függőségen és bizonyos mértékű diverzifikáción alapuló energiabiztonsági modellt az EU elhatározására egy új, a földgázellátás teljes diverzifikációjára épülő modell váltja fel. Európa számára ez a források, a termelők, a gázvezetékek és a szállító rendszerek sokféleségét jelenti, amiben az orosz fél jelentős energiabiztonsági kockázatokat lát.

De, mivel az Energia Unió erre a modellre épül, ezért a Gazprom együtt tud működni vele. Alá fogjuk vetni magunkat az európai piac szabályainak. Úgy gondoljuk, hogy az Energia Unióban számos jó elképzelés van, és egyes céljai megegyeznek a sajátjainkkal

- szögezte le meglepően konstruktív hangot megütve a cég vezére.

Az egyenlő árazás már nem tetszene

Miller ugyanakkor komoly kételyeinek adott hangot a közös gázvásárlásra és az EU-n belüli gázárak kiegyenlítésére irányuló uniós tervek iránt.

Azt halljuk, hogy az európai piacnak az egyenlő árazás felé kellene elmozdulnia. De a piac széttöredezett. Az árak minden országban az energiamérlegtől függenek, attól, hogy a vállalatok milyen mértékben felelősek az energiabiztonságért minden országban

- mondta az elnök-vezérigazgató, aki arra figyelmeztette az EU-t, hogy amennyiben a gázárak közötti különbség nivellálására törekszik, akkor nem a legalacsonyabb, hanem a legmagasabb árhoz igazodik majd a bázisár.

Miller a gázpiacok nagyobb átláthatóságának kérdésére is kitért. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Gazprom által felszámolt értékesítési ár a fogyasztók által fizetett végső árnak csak a 45-50 százalékát teszi ki, a többi az, amit rátesznek. Úgy vélte, hogy a fogyasztóknak tudniuk kell erről, miként arról is, hogy milyen támogatásokat fizetnek a megújuló energiáknak.

Minden kockázat a szállítók nyakába hullott

A Gazprom főnöke szerint az új, diverzifikációs energiabiztonsági modellre való átállás nyomán megbomlott az eddigi egyensúly a gázfogyasztók és a gázszállítók által viselt kockázatok között. Mostantól szerinte valamennyi kockázat, ideértve a szabályozói és a tranzittal összefüggő kockázatokat is, a szállítókat terheli. És ezek közül a kapacitások generálásával összefüggő kockázatokat nevezte a legfontosabbaknak, amelyekért szerinte egyedül a Gazprom fizet.

Miller szerint az EU-nak világosan meg kell mondania, hogy szüksége van-e azokra a kapacitásokra, amelyeket a hosszú távra szóló gázszállítási megállapodások részeként hoztak létre.

Ugyanakkor ma senki nem nyújt nekünk ilyen garanciákat. A kockázatokat továbbra is mi magunk viseljük

- tette hozzá.

A leggyengébb láncszem

Az orosz cégvezető úgy látja, hogy az EU új energiabiztonsági modellje a tranzitútvonalakkal összefüggő kockázatokat is felerősíti. Emlékeztetett rá, hogy a Déli Áramlat helyébe lépő Török Áramlat gázvezeték már az új, a tranzitútvonalak diverzifikációján alapuló modell alapján készül majd el. Miller az ukrajnai tranzitútvonalat a Gazprom és az EU közötti kapcsolatok "leggyengébb láncszemének" nevezte, ami nagy összeütközési potenciállal bír.

A Gazprom vezére leszögezte, hogy a Török Áramlat kapacitásai meg fognak valósulni. A földgáz görög területről való elszállításával kapcsolatos valamennyi kockázat azonban az EU-t fogja terhelni.

Az építkezésnek most kell megkezdődnie ahhoz, hogy 2019-re elkészüljön. Ez eddig nem történt meg, de még mindig van rá esély. Mi figyelmeztettük Európát

- közölte.

Az oroszok segítenének felénk elhozni a gázt

Ha a Gazpromhoz ilyen fékérés érkezik, fontolóra fogja venni a délkelet-európai gázvezeték-projektekben való részvételét, és a válasza attól függ majd, hogy üzletileg megéri-e - mondta Alekszej Miller, aki nyomatékosította, hogy a Gazprom szigorúan tartani fogja magát a harmadik energiacsomag előírásaihoz. Egyébiránt úgy vélekedett, hogy a Török Áramlat már most is előnyös az európai piac számára, hiszen a kontinens nélkülözi a szállítókapacitásokat.

Ehhez képest már olyan projektekről lehet hallani, mint az Eastring (szlovák ötlet), Szerbia és Görögország ausztriai Baumgartennel való összekötése - húzta alá. Az orosz gázipari óriás vezetője szerint súlyos hiba lenne a Török Áramlat blokkolása, ugyanis akkor ez a gázmennyiség más piacokon találna gazdára.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnának a Gazprom most jóval alacsonyabb árat számít fel a gázért, mint amit Európában fizetnek. Ez szerinte azonnal megmutatkozott abban, hogy a második negyedévben 15 százalékkal csökkent az Ukrajna által Európából vásárolt gáz mennyisége. Miller arról is biztosította hallgatóságát, hogy a Gazprom tartani fogja magát a 2009-es ukrán gázmegállapodáshoz. Árengedményeket már eddig is tettek és jövőbeni árkedvezményekről is tárgyalni fognak.

A Gazprom vezére végül derűlátónak mondta magát, hogy

Az EU jelenlegi politikáját ki lehet majd javítani. A bizalom törést szenvedett, de reméljük, hogy sikerül majd helyreállítani. A Gazprom fontos szállító marad. Semmi sem állhat Oroszország és Európa energiapartnerségének az útjába. Az orosz földgáz a jövőben is az európai energiapiac pótolhatatlan tényezője lesz

- hangsúlyozta Alekszej Miller.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház