Gazdaság

Brutális növekedési előrejelzés jött a magyar gazdaságról

Portfolio
Az idén az átlagos GDP-növekedés elérheti a 3,5%-ot is - mondja Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője. Mindezt az elmúlt hónapok termelési adataira, illetve a saját módszertan alapján készült előrejelző modelljére alapozza.
A 3,5%-os GDP-előrejelzés magasnak mondható annak fényében, hogy a kormány még csak az első negyedéves adat ismeretében kívánja 3%-ra emelni a hivatalos prognózisát. Balatoni András egyrészt arra hívja fel a figyelmet, hogy az idén megismert ipari, építőipari és kiskereskedelmi adatok bizakodásra adnak okot. Az ebből előállított termelési indexe magas szinten áll, ez pedig szorosan együtt mozog a GDP-növekedéssel. (Az alábbi ábránkon a vékony piros vonal mutatja az index alakulását, a piros pontok pedig a GDP-növekedést.)

A másik optimizmusra okot adó dolog a Leading HUBE.

Mi az a leading HUBE?
A Leading HUBE az ING indikátora, ami meglehetősen szorosan követi a gazdasági hullámzást. Ez azért érdekes, mert a Leading HUBE pillanatnyi értéke csak olyan adatokból épül fel, amelyek legalább 10 hónappal korábbiak. Magyarul: az ING előrejelző (leading) indikátora 10 hónappal előre képes jelezni a gazdasági mozgásokat. A mutató nem ad előrejelzést a GDP-re, hiszen sokszor inkább csak párhuzamosan hullámzik a GDP (vagy éppen a termelési index) által leírt ciklussal. Ugyanakkor ez az erős korreláció mégis sokat érhet, mert - amennyiben a mutató előrejelző ereje a jövőben is fennmarad - a gazdaság gyorsulásáról vagy lassulásáról korán képet kaphatunk.


Ez az indikátor - bár kissé süllyedt - továbbra is magasan áll, többek között az ipari rendelések folyamatos bővülésének, illetve a háztartások bizalmi indexének köszönhetően.

Brutális növekedési előrejelzés jött a magyar gazdaságról
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
amerikai tozsdek erosodese