Gazdaság

Varga szja-csökkentést jelentett be! (2.)

MTI
Portfolio
A jelenlegi 16%-os szja-kulcs 15%-ra történő csökkentését javasolja 2016-tól a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormánynak - jelentette be Rogán Antallal közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Nem ez lenne az egyetlen adócsökkentés jövőre a most vázolt tervek szerint. Bizonyos társaságok pedig szomorkodhatnak: a bankadón kívül más különadó jövőre nem csökken.
A bejelentésekről gyors értékelésünk itt olvasható:

Az "adócsökkentés költségvetése" lesz

A Fidesz azt szeretné, hogy a 2016-os büdzsé az adócsökkentés költségvetése legyen - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közös sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: a kormány szerdán tárgyalja a 2016-os költségvetés tervezetét és a hozzá kapcsoló adójogszabályokat. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály kedden tájékoztatást adott a Fidesz- és a KDNP-frakció összevont elnökségi ülésén, ahol a kormánypárti képviselőcsoportok megoszthatták szempontjaikat a tárcavezetővel - mondta Rogán Antal.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az szja-kulcs mérséklődésével és a gyermekek utáni adókedvezmény növekedésének köszönhetően egy két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családnál havi 4700, éves szinten pedig ennek megfelelően 56 ezer forinttal több marad, míg egy olyan családnál, ahol két, minimálbéres kereső van, és két gyermeket nevelnek, havi 7100 forinttal (évi 85 ezerrel) több marad. Egy két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forinttal marad több jövedelem.

15%-os szja-kulcs

A minisztérium javaslatai közül talán a legérdekesebb változás, hogy a személyi jövedelemadó egységes kulcsa a jelenlegi 16%-ról 15%-ra csökkenne. Varga Mihály tájékoztatása szerint ezzel 120 milliárd forint maradhat az érintett 4 millió embernél.

Kérdésre válaszolva jelezte, azért dolgoznak, hogy minél hamarabb egy számjegyű lehessen az szja kulcsa.


Az eddig kommunikált tervekhez és a kiszivárgott információkhoz képest mindenképpen meglepőnek mondható a miniszter mostani bejelentése. Eddig leginkább a társasági adó csökkentéséről, a különadók mérsékléséről (telekomszektort és bankszektort érinteően) volt szó, és még az áfacsökkentést is belengették.

A Portfolio gyors becslése alapján 110-120 milliárd forint lehet az szja-kulcs csökkentése miatt keletkező adóbevétel-kiesés közvetlenül. Az intézkedés fogyasztásnövekedést generáló hatása viszont plusz 16-18 milliárd forint plusz bevételt hozhat.

A lakosságnak kedvező intézkedéseket látva úgy tűnik, hogy a kormány a jövő évi adóintézkedésekkel igyekszik javítani népszerűségén.

És még ez is csökken!

A miniszter az intézkedések között említette továbbá:
  • Váratlannak mondható a tőkehús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése. Ez 25 milliárd forintos kiesést jelent a bevételek oldalán.
  • A kétgyermekes családok adókedvezményének növelése is szerepel a kormány 2016-os költségvetési tervei között, ez eddig is köztudott volt. Ez 15 milliárd forintos kiengedést jelent. Ennek kapcsán megerősítette: a terv az, hogy a gyermekenkénti tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nőjön a kedvezmény.
  • Csökkennek, illetve megszűnnek az állami közszolgáltatások díja és illetékek. Ennek hatása 10 milliárdos kiesés a bevételeknél.

Ezek alapján az intézkedések összesen közvetlenül (bruttó módon) 170 milliárd forinttal csökkentik a költségvetés bevételi oldalát.

És a különadókkal mi lesz?

A bankadó csökkentését firtató kérdésre Varga Mihály azt válaszolta: maradéktalanul betartják az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és az Erstével kötött megállapodást. A kormány azt vállalta - idézte fel -, hogy a hitelezési aktivitás növeléséért csökkenteni fogja a bankadó mértékét, és e vállalását teljesíteni is fogja. Az egyetértési nyilatkozat alapján 2016-ban a bankadó mértéke a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 0,31 százalékára csökkenhet. Más ágazati különadóknál nem terveznek változást - fűzte hozzá.

Kérdésre azt is közölte, hogy a társasági adó kulcsának módosítására nem tesznek javaslatot.

Megerősítette továbbá, hogy a kormányzati tisztviselők életpályájának jövő év közepére időzített elindításához szükséges fedezetet betervezték, de erről is szerdán dönt majd a kormány.

Erre épít

A 2016-os büdzsé tervezésekor az NGM a következő számokkal kalkulált:
  • 2,5 százalékos gazdasági növekedés
  • 1,8 és 2 százalék körüli infláció, és
  • körülbelül 2 százalékos államháztartási hiány
  • 308-as euróárfolyam
  • rendkívüli kormányzati intézkedésekre 100 milliárd forint állhat rendelkezésre
  • és lesz országvédelmi alap is, de annak pontos mértéke a szerdai kormányülésen dől el

A jövőre vállalt 2% körüli deficitcél kedvezőbb a tavalyi konvergenciaprogramban szereplő 2,5%-os hiánycélnál, azonban a 2014-es költségvetés kivetítésében már 2,1%-os hiánycéllal találkozhattunk. Vagyis Varga Mihály a mostani bejelentésével inkább csak megerősítette, hogy a kormány a hiány további deficitcsökkentésére készül (2014-ben 2,6% volt, 2015-re 2,4%-ot tervezett).

Emellett 2,1%-os GDP-növekedést vetített akkor előre, vagyis már kedvezőbbnek ítéli meg a magyar gazdaság kilátásait. Az inflációs szám is alacsonyabb, mint a tavaly előrevetített 3%.

Hozzátette, hogy május 13-ig benyújtják a parlamentnek a költségvetési előterjesztést.
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117