Gazdaság

Kamatot vágtak a szerbek

MTI
Az alacsony infláció és a gazdaság gyenge teljesítménye miatt a szerb központi bank (NBS) 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot hétfőn.
Az irányadó ráta ezzel 6,50 százalékra mérséklődött, a jegybank májusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentette az alapkamatot. Márciusban és áprilisban is 50-50 bázispontos kamatcsökkentésről született döntés.

A Reuters által megkérdezett 14 elemző közül kilenc várt kamatcsökkentést, öten a kamat szinten tartására számítottak. A szerb statisztikai hivatal május 12-én ismerteti az áprilisi inflációra vonatkozó adatot. Márciusban az éves infláció 1,9 százalék volt a februári 0,8 százalék után.

A szerb központi bank 4 százalékban határozta meg az inflációs célértéket, amelytől másfél százalékponttal lehet eltérni pozitív, illetve negatív irányba. A kormány jelenlegi várakozása szerint a szerb gazdaság 0,5 százalékkal csökken idén a tavalyi 1,8 százalékos mérséklődés után.

A belgrádi vezetés azzal számol, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hamarosan 0-0,5 százalék gazdasági növekedésre javítja fel Szerbiával kapcsolatos előrejelzését. Az IMF szakértői a múlt héten kezdték meg a tavaly november végén kötött - és idén január elsején életbe lépett - egymilliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás keretében az első felülvizsgálatot.
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár