Gazdaság

Miféle kapitalizmus? - Központi árszabályozást akar az NGM!

A Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövőre, és ha szükséges, intézkedni fog - mondta Pankucsi Zoltán, a minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1-en ma reggel. Szerintünk ugyanakkor az árak ilyen módú felügyelete a kereskedelmi szektorunkban nem pusztán körülményes, hanem konkrétan ártalmas. Ráadásul mindez a piacgazdaságunk súlyos megcsúfolása is egyben. Örvendetes lenne, ha a gazdasági minisztériumunk nem próbálná a volt kommunista rendszer központi árszabályozói feladatát újra feltalálni.
A jövő évi adócsökkentések egyikeként a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. Pankucsi Zoltán szerint viszont ennek csak akkor van értelme, ha az így kieső, mintegy 25 milliárd forintos költségvetési bevétel "nem a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál marad".

Sőt, kijelentette, hogy a minisztériumnak és egyes hatóságoknak megvan a jogosítványa arra, hogy felügyelje a kereskedőket. Ha azt tapasztalják, hogy a költségvetés áfabevétele csökken, ám az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, mert a kereskedők "lenyelik" annak hozadékát, a tárca intézkedni fog.

Megvannak az eszközeink, hogy ezeket a kereskedőket megfelelő módon rávegyük arra, hogy ténylegesen érvényesítsék az árakban az áfacsökkentést

- idézte a helyettes államtitkárt az MTI.


Nem először találkozunk ilyen kijelentéssel a kormányzat részéről, ugyanakkor most sem tudunk mást tenni, mint kissé felvonni a szemöldökünket. Rogán Antal korábban a pékeket pécézte ki magának, most pedig az NGM veszi célkeresztbe a kereskedőket. Ismét úgy tűnik, hogy a kormányzat nincsen jó viszonyban a piacgazdasággal, és úgy gondolja, bele kell szólnia a kereskedők árképzésébe, hogy egészségesen működjön a gazdaság. Senki ne értse ezt félre, itt nincs szó monopóliumról, vagy bármilyen speciális piaci helyzetről, ami piaci kudarcot teremtene és emiatt állami beavatkozást igényelne.

Korábban már megfigyelhető volt a gazdaságban, hogy az áfacsökkentésekre nem teljes rugalmassággal reagálnak a kereskedők, de ez a jelenség természetes, és a gazdaság minden egyéb szegmensében is megfigyelhető. Hangsúlyoznánk, hogy ettől még egyáltalán nincs szó arról, hogy az áfacsökkentésnek ilyen esetben "ne lenne értelme", ahogy azt az NGM állítja. Az államnak a versenyzői árképzésbe való beavatkozása nem szól másról, mint a piaci viszonyok erőszakos torzításáról - holmi populista megfontolások mentén -, ami legjobb esetben csak kicsit ártalmas a kereskedelmi szektor működésére nézve.

Az egész ráadásul igen körülményesen volna csak kivitelezhető, hiszen annak az eldöntéséhez, hogy egy adott kereskedő miért is nem csökkentette arányosan a sertéshús árát, az adott cég teljes működését kéne átvizsgálni (elképzelhető, hogy éppen az áfacsökkentéskor áremelésre volt szüksége a fenntartható működéséhez). De még egyszer hangsúlyoznánk: az ilyen vizsgálatok ötlete eleve nonszensz, ha hiszünk a piac működésében. Ha lenne olyan kereskedő, aki kirívóan nagy mértékben nyelné le az áfacsökkentést, azzal nyilvánvalóan hátrányba kerülne versenytársaihoz képest. Az NGM-nek nem dolga beavatkoznia ezekbe a folyamatokba, ugyanis ezzel kizárólag csak rontani tud a gazdaság hatékonyságán. Felülről nem lehet mindent jól látni, éppen ezért működik úgy a fejlett világ, hogy az államok nem vállalnak magukra efféle árszabályozói szerepet. Örvendetes lenne, ha a gazdasági minisztériumunk sem próbálná a volt kommunista rendszer központi árszabályozói feladatát újra feltalálni.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
koronavírus