Előfizetői tartalom

Alig fogyaszt az amerikai, zuhan a dollár

Portfolio
A várt 0,2% helyett stagnált áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban, ami arra utal, hogy az első negyedévi lassú GDP-növekedés jócskán nyomot hagyott a lakosság költekezési hajlandóságán. Legalábbis az biztos, hogy az autók és egyéb nagyobb értékű cikkek iránti kereslet gyengére sikeredett áprilisban és ez húzta lefelé a teljes indexet is. Az adat hatására esni kezdtek a vezető fejlett piaci tőzsdék, a Fed első kamatemelése esetleges későbbre tolódására való felkészülést tükrözi az, hogy a dollár jelentősen esett a hírre.

A kereskedelmi tárca a márciusi adatot 0,9%-ról 1,1%-ra növelte, így ez is szerepet játszhatott a várttól elmaradó áprilisi teljesítményben. Fontos, hogy az ún. alap kiskereskedelmi forgalmi adat (autók, üzemanyag, építőanyagok, vendéglátás nélkül) is stagnált, miközben a piac 0,5%-os növekedésre számított. Ez az alapmutató szorosan együtt mozog a később ismertté...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés