Gazdaság

Varga bemutatta a költségvetést

Portfolio
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán átadta az Országgyűlés elnökének az előrehozott 2016-os költségvetésről szóló törvényjavaslatot, majd részletezte annak főbb pontjait. Ebből kiderült, hogy milyen főbb adóváltozások jönnek jövőre, mekkora költségvetési tartalékkal vág neki az évnek a kormány, milyen célokra fordíthat majd többet. Kövér László pedig bejelentette, hogy június 22-i héten lehet a zárószavazás.

Ez a két ábra mindennél többet elárul a kormány terveiről

A vártnál jobb gazdasági növekedésből fakadó többletbevételeket és bizonyos kiadási sorokon várható megtakarításokat a kormány jövőre adócsökkentésre és a hiány leszorítására használja fel - derül ki a szerdán benyújtott 2016-os költségvetési törvényjavaslat első vizsgálatából. Emellett a kormány konzervatív alapokra tervezett, komolyabb tartalékokat beépítve a büdzsébe. Tovább a cikkhez

Megvannak a 2016-os büdzsé fő számai

Miután Varga Mihály átadta a 2016-os költségvetés törvényjavaslatát Kövér Lászlónak, a parlament honlapján meg is jelent a tervezet. Most a főbb számokat emeljük ki a törvényjavaslatból, részletes elemzéssel hamarosan jelentkezünk. Tovább a cikkhez

Az Állami Számvevőszék is megszólalt

Az Állami Számvevőszék folyamatosan nyomon követi a 2016. évi központi költségvetés megalkotását. A benyújtott törvényjavaslattal egyidejűleg az ÁSZ nyilvánosságra hozta a Költségvetési Tanács támogatása érdekében készített elemzését, illetve már folyamatban van az Országgyűlés számára készülő költségvetési vélemény kidolgozása. Az ÁSZ elemző kapacitásával egészen a zárószavazásig nyomon követi a jövő évi büdzsé kidolgozását és támogatja a Költségvetési Tanács munkáját - olvasható az Állami Számvevőszék közleményében.

Itt a 2016-os költségvetés

Fel is került a parlament oldalára a jövő évi büdzsé, ide kattintva érhető el.

Nem lesz adóemelés jövőre

Nem tervezünk semmilyen adóemelést - emelte ki Varga Mihály. A többlet mozgásteret a következőkre használja fel a kormány: Bérintézkedések. Beruházások növelése. Lesz beruházási alap. Adócsökkentés.

Tartalékok

Országvédelmi Alapban 100 milliárd forint. Rendkívüli előirányzatok tartaléka (általános tartalék) 100 milliárd forint.

Béremelések

A katonák és rendvédelmi dolgozóknak jövőre 30%-os béremelés valósulhat meg az életpálya modell keretében. A következő évekre ennek meg lesz a fedezete a pedagógus életpálya modellhez hasonlóan - részletezte. Az egészségügyi ágazatban 2012-ben és 2013-ban már látott bérfelzárkózás folytatódhat. Itt egyéb konkrétumokat a miniszter nem említett. A fiatal szakorvosok bérének javítására is lehetőség nyílik - mondta.

Így tárgyalja a parlament

Kövér László, miután átvette a 2016-os költségvetésről szóló törvényjavaslatot Varga Mihálytól, részletezte a költségvetés elfogadásának folyamatát: Május 27-én indul meg az általános vita, ami 3 napig fog tartani. A képviselői módosító indítványokat május 29-ig lehet benyújtani. A bizottsági részletes vita ezt követően indul el. Június 11-12-én lesz a költségvetési bizottság ülése, az új rendben a törvényalkotási bizottság szerepkörében jár el a költségvetési bizottság. Június 19-20-án a törvényjavaslat végleges szövegjavaslatáról véleményt formál a Költségvetési Tanács. A zárószavazás a június 22-i héten lehet.

Átadta a miniszterAmi megmarad

Varga Mihály azt is felsorolta, hogy mely intézkedések maradnak továbbra is érvényben: gyed extra nők 40 éves munkavállalói jogviszonnyal nyugdíjba vonulhatnak a rezsicsökkentés eredményeit fenntartaná a kormány a nemzeti közműszolgáltató rendszerével marad a munkahelyvédelmi akcióterv, jövőre a mezőgazdaságban dolgozókkal bővül a kör 131 milliárd forintot hagy a kormány munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűeket alkalmazó cégeknél családi otthonteremtési kedvezmény, CSOK néven július elsejétől új szocpol indul és ez jövőre is megmarad

Erre megy több

Összesen 170 milliárd forintos adócsökkentést hajt végre a kormány. Néhány főbb területet is megemlített Varga Mihály: 140 milliárd forinttal több pénz megy jövőre a nyugdíjakra. 138 milliárd forinttal több megy életpályamodellekre. 70 milliárd forinttal több megy a start munkaprogramra, vagyis közmunkára. 11,4 milliárd forinttal több megy gyermekétkeztetésre. 31,2 milliárd forinttal megy több az egészségügyre, szociális célokra. 109 milliárd forinttal lesz több forrás oktatásra, sportra, és kultúrára.

Ebből lesz pénz

2012-ről 2016-ra 300 milliárd forinttal csökkennek a kamatkiadások, 2015-ről 2016-ra pedig 75 milliárd forintra csökken a kamatteher - emelte ki a miniszter. Ezen felül a várakozásoknál jobban alakul a gazdasági növekedés. A kamatkiadásokon elért megtakarításokat és a növekedési többletet a kormány a gazdaság felzárkóztatására fordítja, fel kell használnunk a költségvetés forrásait és az uniós forrásokat is - magyarázta a miniszter.

Elkezdődött

Varga Mihály a fő számok ismertetésével kezdte a sajtótájékoztatót. Szerinte a kormány a növekedésnek köszönhetően stabil költségvetést tud készíteni. Minden elemző és intézet szerint javultak a magyar gazdaság kilátásai és a kormány is felfelé korrigálta előrejelzését. Idén 3,1% lehet a GDP növekedése - mondta. Kiemelte, hogy 5 év alatt 4 százalékponttal csökkent az államadósság. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány konzervatív becslésre épít: 2,5%-os növekedés jövőre, 2%-os költségvetési hiány, 1,6%-os inflációs prognózis. Lezárult a válságkezelés, megvalósulhat a fordulat - jelentette ki. Célul tűzte ki a kormány a magyar családok jövedelmi helyzetének javítása.


Jön, jön, jön

Varga Mihályra és Kövér Lászlóra várnak a sajtó képviselői.


Jön Varga nagy bejelentése!

A sajtótájékoztató délután 2 órára volt meghirdetve.

Mivel a miniszter ma átadja a törvényjavaslatot, várhatóan be is nyújtják a parlamentnek, és nyilvánosságra is kerül.

És a társaságok?

Az előzetes információk alapján eddig ezek az információk állnak rendelkezésünkre, ami a társaságokat illeti: Változik a reklámadó szabályozása. A kormány javaslata szerint egységes lesz a kulcs, 5,3%, és a mentességi korlát 100 millió forintra csökken 500 millió forintos árbevételről. Csökken a bankadó a kormány-EBRD-Erste-megállapodás értelmében. Nem lesz egységes egyelőre a társasági adó kulcsa. Ezen felül Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt is bejelentette, hogy az eredetileg tervezettekkel ellentétben nem csak egyszeri teher lesz a dohánygyártók különadója, hanem tartósan fennmarad, 11,5 milliárd forint értékben jövőre is. Akkor a miniszter azt is bejelentette, hogy fel fogják hatalmazni az önkormányzatokat, hogy mentesítsék a háziorvosokat a helyi iparűzési adó megfizetés alól, így a miniszter szerint ez a kötelezettség 2016-tól megszűnhet számukra.

Tudunk már ezt-azt

Varga Mihály három héttel ezelőtt a Fidesz ülése után egyébként már bejelentette a 2016-os költségvetés főbb tartalmi elemeit. Ezek szerint: Az egy százalékpontos szja-csökkentés 120 milliárd forintos kieséssel jár. Az áfacsökkentés a sertés tőkehús esetében 25 milliárd kieséssel jár, de fehéredésre is számítanak az ágazatban. A kétgyermekesek adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent. A közigazgatási díjak csökkentése összességében 10 milliárd forintos összeget ér el.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock