Gazdaság

Oroszország magával ránt a mélybe egy halom országot!

András Bence, Tbiliszi
Mély, fájdalmas és elhúzódó recesszió vár Oroszországra, amely magával rántja még az egész kelet-európai és kaukázusi térséget is. Ezért a hozzá gazdaságilag szorosabban kapcsolódó régió idén átlagosan 3,3 százalékos recessziót produkál majd - véli az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Eközben az eurózónához szorosan kötődő országok kifejezetten jól járnak. A bank így a magyar növekedési kilátásokon is javított, noha az szerintük továbbra is elmarad majd a közép-európai átlagtól.

Nagyon vegyes a kép

Óriási különbségek látszanak Európa keleti felén: míg az eurózónához szorosan kötődő országok éppen fellendülőben vannak, addig távolabbra keleten már lesújtó kép tárul elénk az orosz recesszió miatt - ez derül ki egy friss jelentésből, amit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank publikált ma, miközben éppen az éves közgyűlését tartja Tbilisziben.

A régiós növekedési kilátások összességében nem túl jók - tudhattuk meg a bank előrejelzéseiből. A közép, dél- és kelet-európai régió 35 vizsgált országa átlagosan csak stagnálásra lehet képes 2015-ben az EBRD szerint. Ráadásul ez az aggregált növekedési szám még jövőre is csak 1,6 százalékig emelkedhet szerintük.

Ez egy nagyon diverz kép, amit látunk. Bár optimizmusra is van okunk az eurózónához szorosan kötődő országok esetében, az orosz recesszió nagyon sok ország számára súlyos problémát okoz.

- mondta el Hans Peter Lankes, az EBRD vezető közgazdásza.

Oroszország magával ránt a mélybe egy halom országot!
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank éves közgyűlésén, Tbilisziben.

Nekünk szerencsénk van

Ebben a rendkívül vegyes képben Magyarország éppen a régió szerencsés oldalán van. A lengyelek, szlovénok, szlovákok és magyarok esetében az EBRD mind felfelé módosította a növekedési előrejelzéseit, ugyanis azt gondolja, hogy az eurózónás monetáris lazítás további kedvező hatásokkal bírhat még az olajáresés mellett.

Ez a mi szorosabban vett régiónk így egészen jól teljesíthet, összesen 2,9 százalékos növekedésre lehet képes az idei évben. Ez az előrejelzés márpedig 0,3 százalékponttal magasabb, mint amit az EBRD még januárban közölt. Ennek köszönhetően a bank úgy gondolja, hogy itt végre folytatódhat a gazdasági konvergencia Európa fejlett részéhez.

A magyar kilátásokról azt gondolja az EBRD, hogy idén átlagosan 2,6 százalékkal bővülhetünk, ami jövőre viszont 2,3 százalékra lassul.

Az idei előrejelzésük 0,2 százalékpontos javítást jelent, ami a közép-európai és balti országok átlagos javításától (0,3) elmarad. A ránk vonatkozó idei növekedési előrejelzés emellett a lengyeltől (3,4) és a szlováktól (2,8) is érdemben elmarad, sőt, az egész régióra vonatkozó átlagtól is (2,9). Ez utóbbi különösen jövőre tűnik szembetűnőnek, amikor is ez az országcsoport átlagosan 3,0 százalékkal bővülhet, míg hazánk csak 2,4 százalékkal.

Az összkép tehát az, hogy hazánk a szerencsés környezeti körülményekkel rendelkező országok csoportjához tartozik az EBRD szerint, de azok közül egyáltalán nem számít kimagaslónak a teljesítménye.

Akik viszont nagyon pórul járnak az orosz gazdasági kapcsolataik miatt az Kelet-Európa, a Kaukázus és Közép-Ázsia. Az orosz gazdaság ugyanis idén 4,5 százalékkal süllyedhet, amit jövőre is még egy közel 2 százalékos recesszió követ. Az EBRD szerint az ország kilátásai rendkívül rosszak, akár hosszan elhúzódó stagnálás, vagy legjobb esetben is alacsony növekedés jellemezheti majd az országot.

A jelentés szerint ezt a tartósan alacsony olajár mellett a szankciók is okozták, amik már eleve egy gyenge lábakon álló gazdaságot értek, amelynek súlyos strukturális problémái vannak. Mindennek pedig olyan tovagyűrűző hatásai lesznek a környező térségre, hogy szerintük idén átlagosan 3,3 százalékos recesszió lehet a környező országokban. A legsúlyosabb eredményeket - talán nem meglepően - Ukrajna mutatja majd, amely az EBRD szerint 7,5 százalékkal esik majd vissza ebben az évben.

Az EBRD ezek mellett Oroszországban komoly veszteségeket szenvedett el és fel is hagyott az újabb befektetési projektek indításával (a korábbiakat természetesen megtartják). Ezzel szemben Ukrajnában több mint a duplájára növelte a kitettségét a bank (1,1 milliárd euróra).

Az EBRD kitér Görögország helyzetére is, amely szerintük képes lehet átevickélni a jelenlegi helyzetet és nem kerül majd ki az eurózónából. Sőt, amennyiben a reformfolyamatok végbemennek, akkor jövőre már be is indulhat náluk a növekedés. Méghozzá egészen 2,0 százalékkal a bank szerint, ami meglepően optimista véleménynek számít a jelenlegi környezetben.
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development