Gazdaság

Rögtön itt van két újdonság a 2016-os adócsomagból

Portfolio
A jövő évi adótörvény-javaslat érdekessége, hogy nagyon rövid, az elmúlt 10 év legrövidebb javaslata kerül ma a parlament elé - kezdte sajtótájékoztatóját Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. A már eddig ismert adóintézkedéseken felül két új elemet említett a miniszterhelyettes.

Rövid javaslatRögtön itt van két újdonság a 2016-os adócsomagból
Tegnap benyújtotta a kormány nevében az NGM a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatot, a mai napon benyújtásra kerül az ezt megalapozó adótörvény csomag - kezdte tájékoztatóját Tállai András.

A törvényjavaslat érdekessége, hogy az elmúlt 10 év legrövidebb javaslata kerül a parlament elé, 30 paragrafusból áll. A másik érdekessége, hogy nincs adóemelés, minden közteher változatlan marad, nincs új adó - mondta.

Megismételte, hogy 15%-ra csökken az szja-kulcs, tovább nő a családi adókedvezmény, a sertés tőkehús áfája csökken. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy ez az első lépése az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének, később a tapasztalatokat megvizsgálja a kormány, hogy tudja-e más alapvető élelmiszerek áfakulcsát csökkenteni. Az EBRD-megállapodás értelmében csökken a bankadó - sorolta. Ezen kívül minden háziorvos számára körülbelül 200 ezer forintos tehercsökkenést jelent a helyi iparűzési adó alóli mentesség.

Két újdonság

A már ismert intézkedések mellett megemlítette:
  • Növekedési adóhitelt vezet be a kormány: ha adózás előtti eredménynek az összege ötszörösére nő egyik évről a másikra, számukra a társasági adó megfizetése elhalasztódik. Kettő év haladékot ad a törvény. Ennek lényeg, hogy ezáltal több forrás marad a vállalkozásnál, nem kell a magasabb eredmény után azonnal megfizetni az adót.
  • Közműadó-kedvezmény: ha a jövőben új közmű épül, azután az adót, az üzembe helyezést követő 6. évben kell fizetnie a cégnek. Az internetszolgáltatók esetében akkor is jár a kedvezmény, ha régi vezetéket cserélnek újra.

Később kérdésre válaszolva elárulta, hogy ebben az adócsomagban nincs benne a reklámadó módosítása, az önálló javaslatként kerül a parlament elé.

Csökkenjenek az árak

A miniszterhelyettes többször is megemlítette, hogy a kormány azt várja a sertés tőkehús jelenlegi 27%-os áfakulcsának 5%-ra történő csökkentésétől, hogy a fogyasztói árak is csökkenni fognak.

Fontos, hogy csökkenjenek az árak. Láttuk, hogy volt már olyan áfacsökkentés 2008-ban, amikor nem csökkentek az árak. Ha az árak nem csökkennek és közben a költségvetési bevétel kiesik, akkor nem értünk el semmit

- fejtette ki Tállai András, ami arra utal, hogy a kormány mindenáron érvényesítené a fogyasztói árakban az áfacsökkentést.

Erről hétfőn beszélt Pankucsi Zoltán, a minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára is. Akkori elmondása szerint az NGM ellenőrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövőre, és ha szükséges, intézkedni fog. Ebben a cikkünkben részletesen kifejtettük véleményünket a központi árszabályozásra utaló intézkedésről:
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebook kinai elnok